JO BAUTERS – 1e Nat. Asduif Grote halve fond Jonge duiven

Liefhebber: 

Gavere – Gavere is een gemeente tussen Gent en Oudenaarde in de provincie Oost-Vlaanderen. Het is niet zo maar een gemeente want Keizer Karel V verhief het Land van Gavere in de 16e eeuw tot prinsdom. In 1453 werd er de “slag van Gavere” uitgevochten tussen Filips de Goede en de Gentenaren die in opstand kwamen wegens te hoge belastingen.

In deelgemeente Semmerzake bevindt zich het Air Traffic Control Center of het centrum van de militaire luchtverkeersleiding. Daar wordt de coördinatie verzorgd tussen de burgerlijke en de militaire luchtvaart, een taak die de laatste jaren alleen maar belangrijker werd.
Gavere was ook een streek waar op hoog niveau met duiven gespeeld werd en werd niet voor niets de “Gouden Driehoek” van de duivensport genoemd. De grote onderlinge concurrentie zorgde er na verloop van tijd voor dat de kwaliteit van de duiven met sprongen de hoogte inging. Wie zijn plaatsje in het kransje van sterk spelende melkers kon verwerven zat gebeiteld in de duivensport.

Nieuwe vedette van de laatste jaren is ongetwijfeld Jo Bauters (43) die een eerste keer volop in de belangstelling kwam toen hij in 2014 de 1e Nationaal Poitiers won tegen 12.377 oude duiven. Voor dit huzarenstukje tekende zijn topdoffer “Fabian”. Jo bleef verder op hoog niveau presteren en tekende in 2016 opnieuw voor een knaller van formaat. Zijn topduivin “Ellis” werd met verve de 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jonge Duiven. 

Door de buurman

Vader Bauters was duivenmelker in zijn jonge jaren maar het was vooral door de nieuwe buren dat Jo door de duivenmicrobe besmet werd. Hij ging voor eigen rekening van start in 1995 en verdiende in eerste instantie zijn strepen op de vitesse. Zo’n 5 seizoenen geleden nam hij de beslissing om het op de grote halve fond te proberen en met hetzelfde soort ging het richting 500 km. Blijkbaar zonder problemen want tijdens het eerste jaar (2012) zette hij al de 1e Provinciaal Bourges tegen 2473 jaarlingen op zijn palmares. Maar een straffere stunt was in de maak toen de provinciale winnaar Bourges ook de nationale winnaar Poitiers werd !
De start in de duivensport gebeurde in eerste instantie met duiven van de lokale vedetten. De eerste inbreng kwam van Marcel De Beck, Scheldewindeke, een goede snelheidsspeler die duiven van vader Vandenheede op zijn hok had. Toen Marcel stopte met duiven heeft Jo de volledige kolonie overgenomen. De eerste duiven voor de grote halve fond kwamen van Eddy Vandriessche, Oudenaarde die het soort van Gevaert-Van Schoorisse onder de pannen had.
Later kwamen daar nog duiven bij van David Vermassen, Gavere (2 duiven)... Team De Jaeger, Knesselare... Rudi Desaer, Ruiselede... en Gino Clicque, Wevelgem. Er werden ook nog duiven gehaald bij Frederik Leliaert, Aardenburg en er werd nog aan samenkweek gedaan met het team B.D.S (Blancke - De Clercq - Speybroeck).

Koppelen eerste week van december

Jo Bauters loftsJo Bauters, geruggensteund door zijn vrouw Mieke, kwam aan de start van het nieuwe seizoen met 26 weduwnaars... 100 jonge duiven... en 25 koppels kwekers. In 2017 zal er ook gestart worden met een ploeg duivinnen (18 duiven) op weduwschap.
De weduwnaars vlogen hun laatste wedstrijd uit Tulle. Na afloop van het seizoen werden er geen late jongen meer gekweekt maar werd er nog eens “vuil gebroed”. De eerste koppeling vond plaats de eerste week van december en toen werd er een koppel jongen groot getrokken. Een tweede korte koppeling volgde in april toen de duiven opgeleerd werden. De duiven werden een 5-tal keren weggevoerd tot 30 km. Er wordt in principe tweemaal daags getraind maar in het koude voorjaar wordt er alleen maar ‘s avonds getraind. Het is een training van 1 u met de spoetnik dicht maar niet met de vlag.
De doffers worden volgens het klassiek weduwschap gespeeld. Van zodra de grote halve fond op het programma staat komen doffers en duivinnen bij de inkorving ongeveer 1 u samen. Volgens Jo en Mieke is het succes vooral te danken aan een punctuele verzorging. Alles gebeurt hier op uur en tijd en de hokken worden iedere dag piekfijn gereinigd.
Na het opleren van de doffers wordt het 2x Noyon... 2x Souppes-sur-Loing...Vierzon... Bourges... en verder het nationaal programma van de grote halve fond. De doffers gaan om de twee weken de mand in. Op de afsluitende Tulle heeft de weduwnaarsploeg sterk gepresteerd. Volgend jaar gaat Jo het eens voorzichtig proberen op de eendaagse fond.

Schuifdeur na eerste Noyon

De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 24 dagen en gaan samen met enkele duivinnen op een afzonderlijk hok. De jonge bende wordt verduisterd van 28 februari tot 21 juni. Twee weken later wordt het bijlichten gestart tot 22 u en dit wordt aangehouden tot einde seizoen.
Wanneer de jongen goed beginnen te “trekken” wordt er aan opleren gedacht. In 2016 kon er pas in april gestart worden met het opleren. De jonge bende gaat in 8 etappes naar 30 km. Eens opgeleerd worden de jongen niet meer tussendoor weggevoerd. Er wordt eenmaal daags getraind (op de middag) met gesloten spoetnik. Na de eerste Noyon wordt er op de schuifdeur gespeeld. Voor de kortere vluchten komen doffers en duivinnen zo’n 2 u samen. Voor de grote halve fond wordt de schuifdeur op de middag open gezet. Vooraleer de jongen in de mand gezet worden wordt er nog een keer extra gevoederd. Jo denkt er aan om volgend jaar de schuifdeur de dag voor de inkorving open te zetten. Meerdere melkers doen dat reeds met succes. Langs de andere kant moet men zuinig omspringen met de periodes van samen komen wil men het een heel lang seizoen volhouden. Er wordt ook gezocht naar wat extra motivatie. Er wordt voor “gezellige hoekjes” gezorgd... er werden “wegkruipbakjes” geïnstalleerd en er kwam ook stro op de hokken. 

Asduif “Ellis” B16-4076089

“Ellis”, de 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond Jonge Duiven, werd uit goede familie geboren. Haar grootvader is niemand minder dan nationale winnaar Poitiers “Fabian”. Zij heeft de 4 nationale wedstrijden gevlogen en zette met 5e Nat. Zone Chateauroux 5090 d... 7e Nat. Zone Bourges 7821 d... 7e Nat. Zone La Souterraine 6702 d. en 46 Nat. Zone Argenton 7081 d een schitterend resultaat neer. Naast de nationale titel werd ze bovendien nog 1e Nat. Ace PIPA 4 nat. races.
In de hand is Ellis een “sterk bolleke” met een zachte pluim... een prima oog en een perfecte vleugel. Het is een rustige duivin die niet bij de eersten was om te paren.
Voor Bourges had ze juist haar ridder op het witte paard gevonden en gezien ze knap begon te presteren werd haar doffer niet meer gespeeld. Samen stoeiden ze elke keer in een van de “wegkruipbakjes” en voor haar laatste wedstrijd werd ze alleen met haar doffer op het hok gelaten samen met een berg stro. Dit alles samen bezorgde haar een geweldige motivatie om zo’n schitterend palmares uit de vleugels te schudden.
Het is een duivin uit de sterke lijn “Fabian” x “Bolleke” en het is een duif die heel fris thuiskomt na een lastige wedstrijd. Zoals “Fabian” behouden werd na zijn nationale overwinning blijft ook “Ellis” op het hok en wordt ze niet verkocht.

Schema Versele

Bij het voederen van oude en jonge duiven wordt het voederschema van Versele-Laga gevolgd. Wanneer de jonge duiven om de 14 dagen gespeeld worden ziet het voederschema er als volgt uit :
Zaterdag na aankomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling gevoederd en zijn er elektrolyten in het drinkwater. Zondag, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de vlucht, wordt er ook nog sportmengeling gevoederd en zijn er ook nog elektrolyten in het drinken. Van maandag tot maandag van de tweede week wordt er dieetmengeling gevoederd. Op dinsdagmorgen wordt er overgeschakeld op 1/2 sportmengeling + 1/2 dieet. Op dinsdagavond wordt het dan 100 % sportmengeling. Op woensdag en donderdag (inkorving) wordt het 1/2 sportmengeling + 1/2 Energy. Er wordt verder opgevoederd met snoepzaad, pinda’s, zonnebloempitten en kempzaad.

Medisch Blancke

Het medisch luik is in handen van dierenarts Piet Blancke. Hij zorgt niet alleen voor de verplichte inentingen maar ook voor de inenting tegen paratyfus. Er wordt alleen ingeënt zonder voorafgaande behandeling met medicijnen.
Voor aanvang van het vliegseizoen wordt er 5 dagen behandeld tegen trichomonas. Tijdens het vliegseizoen wordt er om de veertien dagen een behandeling van twee dagen gepland. Wat de luchtweginfecties betreft volgt men hetzelfde stramien. Voor het seizoen een behandeling van 5 dagen en daarna om de veertien een behandeling van twee dagen. De gele druppels hebben in Gavere nog niet hun intrede gedaan. Bij vertrek en aankomst van een wedstrijd gaat er een streepje Clinagel in ieder oog.
Twee dagen voor de inkorving gaat er Probac Energy over het voeder. Verder nog Omega Olie (Brockamp) en APF 90 (eiwitconcentraat). De dag voor de inkorving gaan er vitamines in het drinkwater.

De goede duif

Jo Bauters : “Het ligt voor de hand dat een duif met een goed palmares “de” goede duif is. Maar toch heb ik als melker een voorkeur. Ik hou van een duif uit de middelmaat maar een duif met een “bootmodel” kan me niet bekoren. Ik heb het voor de duif met sterke stuitbeentjes... een korte voorarm... en een zachte pluim.
Van een jonge duif wordt er verwacht dat ze een paar keer per tiental wint. Hier moet een duif ook kunnen kopvliegen. Als jonge duif gaan ze naar de grote halve fond en de duivinnen vliegen vier nationaals... de doffers maar twee. Van de 100 jongen die er gekweekt worden komen er amper 50 aan de start van de grote halve fond. Een jaarling vliegt evenals de oude duiven de grote halve fond maar krijgt iets meer respijt dan zijn oudere collega’s. Het gebeurt niet zelden dat een mindere jaarling later uitgroeit tot een verdienstelijke oude duif. De oude duiven moeten meerdere keren per tiental winnen. De selectie gebeurt via de mand.”

12 m vlieghokken

Het vlieghok van 12 m is onderverdeeld in 2 afdelingen voor jonge duiven... 1 afdeling voor de weduwnaars... en voor 2017 een afdeling voor duivinnen met partner die thuisblijft. Het zijn tuinhokken met dubbele bodem waarop gespeeld wordt. Er is een gang voor de hokken en er is een verluchtingstrook over de volledige breedte van de gang (1 m).
Het hok heeft een open nok en verluchtingspannen in het dak. In de voorzijde van het hok is er nog een luchtinlaat aangebracht die langs de binnenzijde afgeschermd is. Tegen het plafond, voor de woonbakken, is er een verwarmingsplaat (infrarood) aangebracht. De duiven moeten er wel deugd aan beleven want er wordt strijd geleverd om de beste plaatsjes te bemachtigen. Ofschoon Jo wel te vinden was voor roosters op de hokken was Mieke het daar niet mee eens. De hokken worden door haar iedere dag grondig gepoetst terwijl mest onder de roosters minder netjes is. De duiven krijgen iedere dag een verse drinkpot. Eentje staat er op het hok terwijl een andere staat te drogen.

Kweekhok

De kweekduiven zijn voor 80 % kinderen, broers, zusters van “Fabian”. De bijgehaalde duiven zijn voornamelijk duivinnen die allemaal met “Fabian” gekoppeld worden. Doorgaans wordt er gepoogd om halfbroers en halfzusters met elkaar te koppelen.
Topkoppel is :
“Fabian” B11/4239270 x “Bolleke” B12/4181946. Zij werden de ouders van “Pirlo” die de vader werd van “Ellis” of 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond Jonge Duiven. Zij werden ook de ouders van “Basso” of de 3e Prov. Asduif Grote Halve Fond 2015... en van “Victory” met 1e reg. Argenton en 1e reg. Issoudun... 2e reg. La Souterraine... 4e reg. Bourges... en 4e reg. Chateauroux.
Ook op andere hokken zet de “Fabian-lijn” zich door. Een kleinzoon van Fabian lukte de 23e prov. Bourges tegen 1259 d en een kleindochter van Fabian won de 23e Nat. Zone Bourges tegen 5019 d. bij de jeugdleden Dries en Luc Bombeke uit Munte. 

Jo Bauters Results 2016

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.