Liefhebber:
Onderwerp:
Grote-Spouwen – Grote-Spouwen is een dorp in het zuiden van de provincie Limburg en is een deelgemeente van Bilzen. Het is gelegen tegen Luik, Visé en Voeren en is een uithoek van Limburg en een "slechte kant" voor de duiven, aldus Frans Rondags (57). Wanneer je de nationale kampioenschappen 2018 overloopt ga je op zijn minst twijfelen aan zijn woorden.
Gert Rondags (25), samen met zijn vader Frans, won het nationaal kampioenschap snelheid jonge duiven en had tevens de 1e Nationale Asduif Snelheid jonge duiven op de kooi ! Meer nog, hij zette ook de 7e en de 10e Nationale Asduif Snelheid jonge duiven op zijn schitterend seizoenspalmares. Daarbij kwamen ook nog 2e Nat. kampioen bij de jeugd en 1e Nationaal Kampioen Criterium Jeugdclub (21 t.e.m. 30). En hij versierde ook nog de 3e Olympiadeduif jonge duiven in Polen.
Duivensport ten huize Rondags is een familiesport. Gert en Frans gaan nog voltijds werken en zetten zich 100% in voor hun duivenliefhebberij. Frans werkt als onderhoudstechnieker bij de papierfabriek Sappi in Lanaken en Gert doet de installatie van sanitair en centrale verwarming. Dat ze een steuntje van vrouw Anita (jonge duiven) en dochter Els naar waarde weten te schatten spreekt voor zich.
21-7 Dizy (170 km) | 3935 d. | 43-51 |
29-7 Chimay (120 km) | 1114 d. | 10-12 |
11-8 Chimay (120 km) | 1525 d. | 10-8 |
18-8 Chimay (120 km) | 3245 d. | 14-11 |
25-8 Dizy (170 km) | 2391d. | 18-14 |
01-9 Dizy (170 km) | 2137 d. | 39-7 |
Vader Laurent
Vader Laurent Rondags startte met duiven juist voor de Tweede Wereldoorlog toen hij amper 10 jaar oud was. Later werd hij stukadoor en nam hij een echte start met duiven van zijn werkmakkers. Hij had ook duiven van Jules Hardy, een melker met naam, die de jaren zeventig oprolde in Limburg. Maar vader was geen echte duivenmelker.
In 1983 wilde hij stoppen met duiven maar zijn zoon Frans, toen 21 jaar oud, wilde verder met duiven. Vader zegde als het zo zit dan gaan we elk de helft van het voeder en de andere onkosten betalen en we steken elk 2000 BF in de pot. Sindsdien hebben ze nooit meer geld moeten bijleggen.
De echte start in hun duivenliefhebberij kwam er via twee vrienden uit Lafelt, Louis Fidler, (Torrekens-Van Toor) en Alfons Simenon (Frits Rennenberg). Van de ene kregen ze een doffer en van de andere een duivin en dit paar werd het stamkoppel van de kolonie. Frans die toen voetbalde op niveau bij verschillende ploegen (o.a. Tongeren tweede nationale) kreeg af te rekenen met een beenbreuk en in 1989 was het gedaan met voetballen en ging hij zich volledig toeleggen op de duivensport. Het liefst van al ging vader Laurent de trofeeën afhalen. Hij was klein van gestalte maar hij groeide toen hij naar het podium stapte zegden zijn vrienden lachend.
Eind van de tachtiger jaren werd er versterking (duivinnen) gehaald bij Jean Duchateau, Kleine Spouwen. Van nonkel Hubert Peusens, Vroenhoven kwam zijn beste doffer naar Lafelt en van Leo Bronszwar, Veldwezelt kregen ze ook een goede doffer. Eind jaren tachtig begin jaren negentig werden vader en zoon Rondags meermaals kampioen van Limburg snelheid.
Begin jaren negentig werd Frans goed bevriend met Paul Huls, Zonhoven. Paul zegde hang je voetbalschoenen definitief aan de haak en stort u volledig op de duivensport. Ik maak van u de beste van België en Frans kreeg van het beste wat er in Zonhoven te krijgen was.
En de duivenliefhebberij ging steeds maar crescendo. In 1999 werden ze nationaal kampioen jaarduiven en wonnen in dat jaar ook de Gouden Duif-competitie. In 2000 sloeg het noodlot toe en werden de kweekduiven gestolen. Maar toen stond Paul Huls weer klaar en kweekte voor Frans een ronde zomerjongen die de basis zouden vormen van zijn nieuw kweekhok. In 2001 stond de trein al opnieuw op de rails en werden ze 1e Nat. Kampioen jaarduiven en klasseerden ze zich 2e in de Gouden Duif-competitie. Vader en zoon werden verschillende keren kampioen van Limburg en werden wegens sterk spel op verschillende plaatsen uitgesloten.
In 2007 kwam vader te overlijden en Frans heeft dan nog twee jaar verder gespeeld op de hokken van vader.
Het betekende echter 3 à 4 keer per dag 7 km rijden en moeder raakte de duivenliefhebberij ook beu. In 2008 werden alle duiven verkocht en het werd een jaar zonder duiven. Voordien werden er echter een tiental jongen op een hokje in Grote-Spouwen gezet op naam van Gert.
Maar Gert, die al een hoklijst op zijn naam had thuis, begon aan vader zijn mouw te trekken. In 2010 werd dan opnieuw met duiven gestart op de naam van Gert. Bij de verkoop had Frans jongen van zijn beste duiven aan vrienden gegeven met de afspraak dat hij bij een nieuwe start daar duiven mocht terughalen. Er werd gestart met jonge duiven en met de verwachting om 5 eerste prijzen te winnen maar einde seizoen stonden 19 eerste prijzen op de teller. Het ging ieder jaar beter met aan de basis de bloedlijn van de beste duiven van voor 2008. De “Lewis” werd teruggekocht in West-Vlaanderen en van de “Tom” (16 x 1e prijs) gingen enkele zonen en dochters op de kweek. In 2010 kregen ze de “165” van Paul Huls. De “165” x “Dochter Tom” werden het nieuwe stamkoppel.
In 2013 werd “First Lady” (een kleindochter van “Lewis”) de 2e Nat. Asduif Halve Fond en eerste provinciale asduif. Ook de ouders van de “First Lady” vormden een fantastisch stamkoppel. In 2014 kwam “De Kleine” (14x 1e prijs) van Edmond Konings de gelederen vervoegen. Het aantal gewonnen eerste prijzen ging steeds in stijgende lijn.
In 2017-2018 werden er duiven bijgehaald van Gebr. Herbots, Halle-Booienhoven, van Lode Vissers, Maasmechelen en van Petré-Robijns, Wellen. De beste duif van Frans Caubergh uit Bilzen (7x eerste prijs) kwam naar Grote-Spouwen en duiven van Frank Neven, Wellen kwamen de gelederen versterken. Er kwam ook nog een goede duivin bij van Kamiel Vos, Heukelom en duiven van Demely Liliane, Moorsele. Er werden twee duivinnen (o.a. zuster van Olympiadeduif 2018) binnengehaald van Martijn & Buck de Kruijf, Woerden (NL). Er kwamen ook nog duiven bij van Leo Heremans, Vorselaar. Sinds men de bloedlijn van de “Bolt” ingekruist had waren de duiven nog beter geworden. De “Zoon Bolt” bleef twee jaar bij Rondags en werd gekoppeld tegen een duivin uit 165/09 x “Dochter Tom”. Een van hun dochters werd de moeder van “Nafi”.
Eenmaal per week hun duivin
In 2017 werden door gebrek aan plaats alle oude duiven verkocht en in 2018 kwam men aan de start met een ploeg van 25 jaarse doffers op weduwschap, 15 jaarse duivinnen op weduwschap, 80 jongen van de eerste ronde en 40 van de tweede ronde en 23 kweekkoppels.
De jaarse doffers werden begin december gekoppeld en trokken een koppel jongen groot tot ze 15 dagen oud waren. De jongen en de duivinnen gingen dan naar het hok van de jonge duiven.
Na het spenen van de jonge duiven kregen de doffers een zuiveringskuur. De duiven kregen dan Sedochol... biestmelk... en een papje van groenten uit de tuin. Zo raakten de doffers hun oude dons kwijt.
Er volgde geen tweede koppeling meer maar vanaf 15 februari kwamen doffers en duivinnen 1 dag per week samen in hun woonbak. Op die manier vergaten de doffers hun duivin niet en het ging ook het onderling paren tegen. In die periode kwamen de duiven 1 à 2 keer per week los.
Wanneer de weduwnaars opgeleerd worden komen ze drie dagen samen met hun duivin maar te vroeg opleren is onnodig kruit verschieten zegt Frans Rondags. Gedurende deze drie dagen (21/3) worden de duiven tweemaal per dag op 25 km gelost en daarna wordt het Chimay, Laon, Soissons tot Guéret (600 km). De helft van de doffers blijft op 300 km en de andere helft gaat tot het eindstation Guéret. De doffers trainen één maal daags een vol uur (17-18 u)
Bij het inkorven komen doffers en duivinnen steeds samen. Met een moeilijke vlucht in het vooruitzicht blijven ze een half uur samen. Wordt het een makkelijke vlucht dan blijven ze 3/4 u samen. Dat de doffers de duivinnen treden is geen probleem. Daarna kunnen ze rustig ingekorfd worden.
Na aankomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen 4, 5, 6 u samen. Lang samen zijn is op termijn een voordeel en het is een goede remedie tegen het onderling paren. Een doffer moet weten dat zijn duivin op hem wacht. Er wordt het klassiek weduwschap gespeeld en er worden geen schabjes opgehangen of lege woonbakken open gezet voor extra motivatie.
Gepaard met oude doffers
De jaarse duivinnen worden ook op het klassiek weduwschap gespeeld en de partner blijft thuis. De eerste koppeling heeft plaats eind januari maar de duivinnen leggen niet. Dat is energieverspilling zegt Frans Rondags. Er wordt gezorgd dat doffer en duivin goed gepaard zijn en ook zij komen vanaf 15
februari 1x per week samen. De duivinnen trainen 1x per dag (18-19 u).
Ook de duivinnen krijgen dezelfde zuiveringkuur en worden op dezelfde manier opgeleerd als de doffers. Maar 90% van de duivinnen gaat door tot Guéret. Bij de inkorving komen duivinnen en doffers een 1/2 u tot 3/4 u samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot de volgende morgen. Ze blijven langer samen dan de doffers omdat de doffers zich meer afmatten. De duivinnen zijn gekoppeld met oude doffers. Jonge doffers zijn veel te hevig en een oude doffer liefkoost meer.
De duivinnen gaan vanaf ‘s morgens bij alle weer en wind in de volière voor het hok. Om 18 u wordt er getraind en om 19 u worden ze binnen geroepen. Ze krijgen eten op de gang en gaan daarna op het hok waar ze op schabjes zitten. De bodem van het hok bestaat uit rollen zodat ze op de vloer niet kunnen samenhokken. Er zijn weinig problemen met het onderling paren. Op het rusthok is er wel mogelijkheid om te drinken.
12 weken sterk gepresteerd
De 120 jonge duiven worden gekweekt uit de kwekers. De eieren van de kwekers worden bij de vliegduiven ondergeschoven en zo hebben Frans en Gert twee ronden van de kwekers met amper 14 dagen verschil. Aan 15 dagen gaan de jongen met de duivinnen naar het hok van de jonge duiven. De jongen krijgen onderdak op twee hokken.
De jongen worden verduisterd van 15 maart tot 10 juni van 17 u tot 22 u en ontwaken ‘s morgens met het daglicht. Er wordt begonnen met bijlichten in augustus tot einde seizoen.
Er wordt gestart met opleren wanneer adeno achter de rug is. Ieder jaar heeft men in Grote-Spouwen met dit probleem af te rekenen. In 2018 kreeg men vroeg adeno en dat gebeurde na het inenten tegen de pokken. Het probleem duurde maar een week en daarna trainden de jongen vlot 1,5 u.
De jonge duiven worden heel voorzichtig opgeleerd. Het wordt eerst 1 km, daarna 4 km en in 10 etappes gaat het tot 10 km. De jongen kwamen goed naar huis en op vrijdag werd het 20 km en na 3 u zat er welgeteld één duif op het dak. ‘s Avonds waren er 15 van de 80 jongen thuis. Achteraf werden er nog 15 teruggehaald over gans België. De jonge duiven waren helemaal de kluts kwijt.
Frans Rondags : “Dan hebben we 3 weken gestopt met opleren en ‘s morgens trainden de duiven om 6 u. De duiven veranderden helemaal en begonnen weg te trekken. Daarna werden de duiven opgeleerd tot 25 km. Ze kwamen perfect naar huis en daarna hebben ze 12 weken fantastisch gepresteerd. Die drie weken rust hadden hen echt goed gedaan. Alle duiven waren daarna gepaard en werden op de schuifdeur gespeeld vanaf eind juni. Het werd nog een fantastisch seizoen maar met een wrang gevoel door het aantal verloren jonge duiven. Maar na die rustperiode ontploften ze gewoon!”
1e Nat. Asduif Snelheid jonge
“Nafi” B18/5117610 is de 1e Nationale Asduif Snelheid jonge duiven 2018. Het is een mooie blauwe duivin uit de middelmaat. Ze was gepaard met een jonge doffer maar die werd gestopt van zodra “Nafi” begon te excelleren op de wedstrijden. Frans zag dat ze nog op 5 pennen stond en begon dan de jongen bij te lichten. “Nafi” ging 7 keer de mand in en behaalde 6 topuitslagen. Ze won 1e Chimay 289 d, 2e Chimay 4.352 d, 2e Chimay 3700 d, 3e Chimay 3.787 d, 11e Chimay 3.245 d, 14e Chimay 3.935 d. “Nafi” werd bovendien ook nog 3e Olympiadeduif jonge duiven in Polen.
Ze miste 1 keer maar toen is Frans in gang geschoten. Hij liet een andere duivin met haar partner paren om de jaloezie wat aan te zwengelen. “Nafi” kwam eerst samen met haar partner en toen werd die andere duivin op het hok gehaald. “Nafi” zat onder een kartonnen doos en ze had meteen door dat die andere duivin ook op haar partner verzot was. Frans liet het niet tot een gevecht komen maar nam “Nafi” in de hand en ze zag de andere duivin meteen naar haar doffer toelopen. Frans liet “Nafi” nog een keer los en ze vloog meteen naar haar kartonnen doos en ging daarna de mand in. Bij aankomst van de wedstrijd schoot ze als een speer naar haar hok en opdracht geslaagd. Voor de laatste wedstrijd werd opnieuw hetzelfde procedé gevolgd maar toen verliep de thuiskomst niet zo vlot. Ze zat in haar pluimen te pikken en liet oude en jonge duivinnen voorgaan. Ze won toen de 11e prijs van 3.245 duiven. En zeggen dat Frans “Nafi” tweemaal heeft moeten terughalen bij Jef Smeulders in Bilzen.
Voedingssupplementen
Frans en Gert voederen de granen van Beyers en het merendeel van de duiven wordt iedere week gespeeld. Bij aankomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling gevoederd + Tempo 60 (Comed) en er zijn elektrolyten in het drinkwater. Op maandag wordt het “Galaxy Light” (lichte mengeling) en er is Sedochol in het drinkwater. Op dinsdag en woensdag is het nog steeds “Galaxy Light” maar op woensdag gaan er olie + aminozuren + melkpoedervlokken over het voeder. Op donderdag wordt het dan opnieuw sportmengeling + olie + aminozuren + melkpoedervlokken en er zijn vitamines in het drinken. Vrijdag is het inkorvingsdag en er wordt ‘s morgens sportmengeling gevoederd.
Medisch Schroeder
Vincent Schroeder is de dierenarts van dienst. Voor aanvang van het vliegseizoen worden de duiven zuiver gezet van trichomonas. Er wordt 10 dagen behandeld wanneer ze positief zijn voor tricho en toch 6 dagen wanneer ze negatief zijn. Iedere maand gaan vader en zoon met hun duiven op controle bij de dierenarts. In 2018 werd de trichobehandeling 1x herhaald door 2 weken na elkaar 1/4 Flagyl op te steken.
Tegen luchtweginfecties werd er gedurende 5 à 6 dagen behandeld (Orni-Chlam) voor aanvang seizoen. Daarna werd dit niet meer herhaald. De laatste twee maanden van het seizoen werden de gele druppels toegediend (2 dagen). Tien dagen voor aanvang van het seizoen en ook na het seizoen wordt er 10 dagen behandeld tegen paratyfus. Daarna wordt er niet ingeënt.
De volières hebben een ruim aandeel in het gezond houden van de duiven.
20 duiven per afdeling
Er wordt gespeeld op 17 m vlieghokken die oostelijk gericht staan. De hokken van Goedhuys hebben compartimenten voor 9 duiven maar in Grote-Spouwen worden er 20 duiven op gezet. Geen probleem zegt Frans maar dit kan dankzij een goede verluchting. Het zijn geïsoleerde tuinhokken die een 1/2 m boven de grond gebouwd zijn. Er zitten verluchtingsroosters in de voorzijde en die staan altijd open. De nok van het hok is open en ook het volledige plafond op de hokken is open maar het dak is langs de binnenzijde bijna volledig met houten platen bekleed. De hokken hebben een plankenvloer en deze wordt tweemaal daags gereinigd.
De drinkpot wordt gewoon bijgevuld want wij willen er geen kasplantjes van maken zegt Frans. In de winter is er een teentje look in het drinken.
Er zijn volières voor de hokken waar de jonge duiven en de duivinnen verplicht in verblijven. De weduwnaars komen tijdens het seizoen niet in de volières behalve wanneer het baddag is.
De eerste indruk telt
Van de 40 jaarlingen zijn er zo’n 25 overblijvers of de duiven die goed gevlogen hebben. Kopvliegen wordt gewaardeerd maar ze moeten minstens 10 prijzen winnen op 15 inkorvingen. Van de 120 jonge duiven blijven er normaal ongeveer de helft over maar de jonge duiven krijgen meer respijt dan oude en jaarlingen.
Frans Rondags : “Bij de handkeuring is het de eerste indruk die telt. Een duif moet goed in de hand liggen. Ik heb een hekel aan duiven met een lange staart. Een duif moet goed gespierd zijn en een goed oog hebben voor de kweek. Duiven op het kweekhok moeten na twee jaar resultaten laten zien anders moeten ze vertrekken. Bijgehaalde duiven worden altijd tegen mijn beste duiven gekoppeld. Een kompensatiekoppeling kan wanneer het moet maar voor mij toch liever niet. Op ons kweekhok gebeurt dichte inteelt of vader x dochter en moeder x zoon. De kans is 50% dat het resultaat niet goed is maar een goeie is dan ook een echte goeie ! Ingeteelde duiven zijn dan ook uitsluitend voor de kweek. Ik zie graag liefhebbers die met veel duiven komen. Hoe meer hoe beter zou ik zeggen want dan krijgen we een betere coëfficiënt.”
Een topkoppel
Het topkoppel is “Den 165” B09/5118165, uit de lijn van “Figo” x “Dochter Black Jack” (“Black Jack” was olympiadeduif bij Paul Huls) x “Dochter Tom” B08/5118843, “Tom” was de beste duif vroeger in Lafelt met 16 x eerste prijs. “Dochter Tom” van 2015 werd tot eind 2017 uitgeleend aan Paul Huls.
* De beste dochter is de B11/5130930. Zij is moeder van verschillende topduiven. Zij was eerst gepaard met “Lewis”. Zij werd moeder van “De Crack” met 9 eerste prijzen en “De Snelle” met 7 eerste prijzen. De zuster van “De Crack” en “De Snelle” werd moeder van de “Golden Marie” en die werd 3e Nationale Asduif halve fond 2017 en 1e provinciale asduif halve fond Limburg.
Dan werd de B11/5130930 gekoppeld met “Zoon Lewis” (de vader van “First Lady”) en die gaf ook succesvolle nakweek.
Vervolgens werd de B11/5130930 gekoppeld met “Zoon Bolt” B12/5164535 en een dochter B16/2288752 werd de moeder van “Nafi”. Een zuster B17/5119425 van de moeder van “Nafi” won 7x eerste prijs als jonge duif en gaf vorig jaar goede nakweek. Een andere zuster werd grootmoeder van de 7e Nationale Asduif (Rogerke). Een zoon B16/2270603 won het nationaal Jeugdcriterium in 2016. Een andere zoon B16/2270598 werd asduif in de Demerbond in 2017. Een zuster B17/5119316 werd “super asduif” 2018 met 21 prijzen.
* Een andere topduivin uit dit koppel is de B12/5043242 en zij werd moeder van “Martine” die 3e nationale asduif kleine halve fond werd in 2014. Zij is ook moeder van verschillende eerste prijs winnaars waaronder de 684/14 met 8 eerste prijzen.
* Nog een topduivin is de B11/5130929. Zij is moeder van het “Nationaaltje” dat vloog 4e nat. zone Argenton 507 d, 3e zone La Souterraine 206 d, 18e nat. zone Bourges 1235 d, 4e nat. zone Chateauroux 109 d. Zij is moeder van “De Beer” B16/2270627 met 3 eerste prijzen op een jaar tijd.
* De beste zoon van het stamkoppel (B09/5118165 x B08/5118843) is de B12/5145529 en die werd 3e asduif Zuid-Oost Halve Fond.
* Nog een zoon van het stamkoppel (B09/5118165 x B08/5118843) is de B14/2133650 en die vloog op 4 jaar tijd 53 prijzen en werd 1e asduif Zuid-Oost Halve Fond.
Téléchargement:
Auteur: