Liefhebber:
Onderwerp:
Het leven kent zijn ondoorgrondelijke wegen. Meesurfen op de golven die zich aandienen, dat moeten we met z’n allen soms gewoon durven. Sam Bostoen verzamelde in 2011 al zijn moed op zoek naar een nieuwe golf.
Sam was toen aan de slag in een groot tuincentrum. Die job bracht hem evenwel niet meer de voldoening die hij nodig had. Pipa bood hem een uitweg. Ze zochten een nieuwe duivenverzorger. Er was één probleem. Sam had totaal geen kaas gegeten van duiven verzorgen.
Hij kwam nochtans uit een duivennest. Zijn vader Luc is een fervent Barcelonaspeler. Zijn moeder Mia is de zus van Carlo Gyselbrecht, wat Nikolaas en Thomas neven maakt. Veel dichter bij de roos kun je met andere woorden niet mikken. Toch had dit niet mogen baten. Sam was op duivengebied nog een onbeschreven blad. Hij was vroeger die jonge gast die kwaad vloekte op de duiven omdat er op zondagmorgen niet mocht gevoetbald worden. Nu moest hij plots een hele dag met die gevleugelde ‘pretbedervers’ omgaan, van een mindswitch gesproken. De honger in een nieuwe uitdaging was evenwel groot en Sam besliste zich te smijten in dit nieuwe avontuur.
Ondertussen zijn we een twaalftal jaar verder en kennen we de nationale kampioenen in onze sport. Daaronder een opvallende naam, Sam Bostoen! From zero to hero! Hij leerde in een ijltempo de stiel. Dat startte eerst op Pipa, maar al snel volgde te Adegem een duivenhok in 2012. Dat alles niet onmiddellijk van een leien dakje liep, ondervond Sam zeer snel. Hij betaalde in die eerste jaren dan ook meer dan voldoende leergeld. In 2018 voelde hij zich klaar voor de volgende stap. Met een ploegje jaarlingen trok hij voor het eerste naar de zware halve fond. In dat eerste jaar toonde hij onmiddellijk zijn talent. In het gereputeerde duivenlokaal te Eeklo kroonde hij zich tot kampioen op de zware halve fond met de jaarlingen. De talenten van Sam bleven niet onopgemerkt. Sam werd een van de duivenliefhebbers die van het PEC-kweekkapitaal mochten proeven in 2019. Het was voor hem onwennig om zich meteen met de besten te moeten meten. Maar dan is het de kunst om de uitslagen te laten spreken. En jawel, daarin slaagde hij met brio. Vier jaar later beleeft de familie Bostoen een eerste absoluut hoogtepunt in de duivensport!
In de sterren geschreven
Wat zorgde nu voor de absolute topvorm in 2023 op het hok te Adegem? We kunnen dat catalogeren onder de noemer ‘samenloop van omstandigheden’. Sam startte het seizoen 2023 met 8 oude duiven en 22 jaarlingen. Die jaarlingen hadden in hun geboortejaar bitter weinig ervaring opgedaan. De helft van hen reisde tot 300 kilometer, de andere helft kreeg amper twee snelheidsvluchten voor de kiezen. De hoop om met de jaarlingen te scoren was niet bijster groot. Sam had zich om die reden al neergelegd bij het feit dat 2023 een overgangsjaar zou worden. Een ploeg jaarlingen met die beperkte ervaring laten wedijveren met de allerbesten, dat was in zijn hoofd onmogelijk. Met die mindset startte het seizoen.
Tot het weekend van de eerste Limoges gingen de duiven wekelijks de mand in. Daarna werd overgeschakeld op een systeem van elke 14 dagen. De duiven werden hierbij ingemand op het klassiek weduwschap met thuiszittende partner. Een bewuste keuze gezien de beperkte tijd, maar ook de beperkte plaats om nog een extra ploeg duivinnen te huisvesten. Ook de rest van de verzorging dient te Adegem simpel te blijven. Het voedings- en verzorgingsschema van Aidi, gecombineerd met een scheut WonderPigeon in het drinkwater, moet volstaan.
Het dipje
Die eerste Limoges wakkerde de hoop te Adegem aan. De oude duiven leverden een knappe prestatie met 4 van de 6 duiven die te Eeklo (en nationaal) per 20-tal wonnen.
- Limoges lokaal (536 oude duiven): 6, 20, 25, 28 (4/6)
De jaarlingen die wonnen hun prijzen zonder meer op de zware halve fond. Maar wat kon je daar ook meer van verwachten? Twee weken later volgde met Cahors een nieuwe krachtmeting. Deze viel letterlijk en figuurlijk in het water. Met een slecht rapport keek Sam toch wat zorgelijk naar de komende weken. De oude duiven lieten het afweten en de jaarlingen, tja, die misten duidelijk nog routine en ervaring.
De verrassing
Maar de duiven trainden goed, aten goed en blonken in hun vel. Zoveel redenen om te twijfelen waren er met andere woorden ook niet. Sam besliste om alle pijlen op de tweede Limoges te richten. Zowel de oude duiven als de jaarlingen gingen in de mand. Ze moesten het namelijk ergens eens beginnen leren. Met een strakke westenwind vertrokken de duiven te Limoges. Veel vroege duiven konden er dan ook niet verwacht worden in Adegem en omstreken. Tenminste, dat dacht Sam. Na een geamuseerde familiedag bij de zus slenterde hij dan ook naar huis. In zijn hoofd waren er nog zeeën van tijd om alles klaar te zetten. Bij het vullen van de drinkfontein schrok Sam zich evenwel een ongeluk. Door de slingers stond hij oog in oog met ‘Porsche III’. Daar was den eersten al! Ne jaarling! Deze klepper scoorde een 2de zonaal en 31ste nationaal. De rest van de jaarlingen liet zich eveneens niet kisten.
- Limoges lokaal (383 jaarlingen): 1, 5, 6, 9, 10, 14... (7/17)
- Limoges zonaal (2.701 jaarlingen): 2, 74, 80, 123, 124... (7/17)
- Limoges lokaal (303 oude duiven): 17, 18... (4/5)
Te Adegem verloor men even alle logica. Hoe was dit mogelijk? Eén ding was duidelijk. Ze hadden de topvorm te pakken. De spreekwoordelijke leerfase was voorbij voor de jaarlingen. Dat toonden ze ook op Aurillac.
- Aurillac lokaal (157 jaarlingen): 2, 4, 12... (9/14)
- Aurillac zonaal (1.577 jaarlingen): 22, 55, 126... (5/14)
Het dilemma
Op momenten dat het goed gaat, dan begin je als liefhebber te twijfelen. Dat gebeurde ook bij Sam. Om die reden ging slechts een beperkte ploeg in de mand voor Libourne. Die twijfel bleek nadien nergens voor nodig.
- Libourne lokaal (167 oude duiven): 4, 56 (2/2)
- Libourne lokaal (202 jaarlingen): 4, 12, 24 (3/4)
- Libourne nationaal (3.880 oude duiven): 57... (2/2)
- Libourne nationaal (4.822 jaarlingen): 103, 251... (3/4)
Achteraf is natuurlijk altijd makkelijk praten. Opnieuw uit voorzichtigheid bleven de Libourne-vliegers de week nadien thuis. De ‘gespaarde’ duiven mochten hun kunnen bewijzen na een weekje rust. Ditmaal stond Souillac op het programma. Door het slechte weer werd de vlucht uitgesteld naar zondag. Maar zondag was daar nog altijd geen stoef op. De start was evenwel goed, dus die buien op het einde moesten ze wel de baas kunnen. Die zondag was het feest ten huize de familie Bostoen. Met vrienden genoten zij van de geneugten des levens. Sam genoot net iets minder. De regen viel met bakken uit de lucht. Dat zou wat worden op Souillac! De duiven hadden er gelukkig minder last van. Opnieuw diende ‘Porsche III’ zich als primus aan. Opnieuw had hij zich flink losgerukt van de rest van het peloton. De rest volgde gezwind enkele minuten later.
- Souillac lokaal (239 jaarlingen): 1, 10, 18, 20... (7/10)
- Souillac lokaal (196 oude duiven): 4... (4/6)
- Souillac zonaal (1.802 jaarlingen): 1, 131... (6/10)
Het tweede dilemma
De onverhoopte successen bleven zich opstapelen ten huize Bostoen. Wat een overgangsjaar leek te worden, kon plots een topjaar worden. Sam was na Souillac al lang tevreden dat hij opnieuw zijn kunde had geëtaleerd. Maar op die laatste Tulle was er nog zeer veel te winnen, maar ook te verliezen. Met ‘Porsche III’ had hij een kandidaat-asduif onder de pannen. Daarnaast was het nationaal kampioenschap fond jaarlingen een tweede kans op een podiumplaats. Voor beide was nog één topnotering noodzakelijk. Er was ook de keerzijde van de medaille. Tulle kon ook die vlucht te veel worden! Na flink wat wikken en wegen, viel de beslissing. Sam ging ‘all-in’ op Tulle! Dat dit gepaard ging met de nodige stress, daar hoef ik jullie waarschijnlijk niet van te overtuigen.
De dag van de lossing blies de wind opnieuw westelijk. Gelukkig waren de duiven hieraan al gewoon geraakt! Het werd een vlotte Tulle. In de voorvlucht vielen de duiven als hagelbollen. Sam wist meteen ook dat het snel zou gaan. Volgens enkele berekeningen diende er rond 15u40 geklokt te worden voor een nationale topnotering. De spanning steeg te Adegem! Het duurde en het duurde en het duurde. Om 15u50 stond het hok nog leeg. De ontgoocheling begon stilaan de bovenhand te nemen, toen om 15u54 ‘Porsche III’ met grote halen op het hok afstormde. Alvorens te landen maakte hij nog een ererondje. Sam was vooral blij om zijn vriend terug te zien. Hij had alles gegeven en helaas verloren. Dat idee overheerste op dat moment. De duiven hadden evenwel duidelijk de andere kant van het land gekozen. ‘Porsche III’ vloog namelijk naar een 3de zonaal en zette hiermee zijn kandidatuur als asduif flink wat kracht bij.
De strijd was die dag nog niet volledig gestreden. Nationaal kampioen worden kon er ook nog wel bij. Sam vloekte nog even toen zijn 3de afgegeven jaarling zich liet klokken. Een paar minuten later diende ook de eerste afgegevene zich aan. Een hoge notering in het nationaal kampioenschap kon de ploeg van Sam niet meer ontlopen. De telefoon te Adegem veranderde op dat moment in een vibrator. Allé, ik bedoel vooral dat hij onophoudelijk bleef trillen door de vele berichtjes en telefoontjes. Veel tijd om naar de overige duiven te kijken kreeg Sam niet meer, iedereen wou hem feliciteren. Gelukkig trokken de duiven zich daar niet veel van aan. Een voor een bereikten ze vlot de thuishaven.
- Tulle lokaal (313 jaarlingen): 1, 3, 9, 22... (10/13)
- Tulle lokaal (205 oude duiven): 7, 11, 14, 15, 18... (6/6)
- Tulle zonaal (1.966 jaarlingen): 3, 21, 52, 145... (10/13)
Cum laude!
Toen enkele weken later de verschillende kampioenschappen in de bus vielen, wreef Sam zich de ogen uit. Overal was hij bij de winnaars. Meer en meer werd duidelijk dat 2023 een echt boerenjaar was geworden.
1e Nationale Asduif fond jaarlingen KBDB 2023
2e Nationaal kampioen fond jaarlingen KBDB 2023
1e Provinciale Asduif fond jaarlingen KBDB Oost-Vlaanderen 2023
1e Provinciaal kampioen fond jaarlingen KBDB Oost-Vlaanderen 2023
1e Kampioen fond jaarlingen Belgische Verstandhouding 2023
1e Asduif fond Meetjesland 2023
1e Asduif fond Fondclub Eeklo 2023
1e Kampioen puntenkampioenschap fond Meetjesland 2023
1e Kampioen fond jaarlingen fondclub Eeklo 2023
6e Kampioen fond oude fondclub Eeklo 2023
11e Algemeen kampioen Belgische Verstandhouding 2023
B22-4150512 ‘Porsche III’ (‘André-Remi’)
Laten we even kijken welke tenoren voor deze puike prestatie gezorgd hebben. De vaandeldrager is natuurlijk ‘André-Remi’, die nadien omgedoopt werd tot ‘Porsche III’. Deze topper slaagde erin om drie keer naar de absolute top van de nationale uitslag te vliegen. Hij presteerde dit in weersomstandigheden die het voor hem zeker niet gemakkelijk maakten. Tegen de wind knokte hij zich een weg naar huis op weg naar de titel van nationale asduif fond jaarlingen KBDB 2023.
- Limoges zonaal (2.701 duiven): 2e
- Souillac zonaal (1.802 duiven): 1e
- Tulle zonaal (1.966 duiven): 3e
Deze topper beschikt met andere woorden over de juiste genen. Dit merken we ook wanneer we naar zijn afstamming kijken. Langs vaderszijde zien we als grootvader ‘Porsche 911’. Deze vloog zichzelf in de geschiedenisboeken als 5de nationale asduif fond jaarlingen 2015. Als kweker etaleerde hij eveneens zijn klasse als vader van de 1ste nationale asduif allround 2021. ‘Porsche 911’ zat gekoppeld op zijn nichtje om de sterke genen vast te houden. Langs moederszijde zien we een kruising van de beste lijnen van Norbert Ally, met zijn befaamde ‘Schumi’-lijn, gekruist met de toppers van Freddy en Jacques Vandenheede.
B22-4150429 ‘Grandson Porsche 429/22’
Een tweede topper ten huize Bostoen was duidelijk ‘Grandson Porsche 429/22’. In de slipstream van ‘Porsche III’ gaf hij mee kleur aan het seizoen van Sam. Hij was ook een van de bezielers richting de nationale titel. Dat demonstreert hij met volgend palmares:
- 41e provinciaal Chateauroux 3.906 duiven
- 22e zonaal Aurillac 1.577 duiven
- 74e zonaal Limoges 2.701 duiven
- 52e zonaal Tulle 1.966 duiven
Wanneer we naar zijn afstamming kijken zien we langs moederszijde opnieuw dezelfde genen als bij ‘Porsche III’ opduiken met ‘Porsche 911’ als grootvader. Hij zat gekoppeld op topduif ‘Nafi’ van Van Eynde-Goovaerts. Langs vaderszijde maakte een zoon ‘Ricky’ van Tom Van Gaver het mooie weer. Hij zat gekoppeld tegen een dochter van ‘Charlie’. Die ‘Charlie’ had Sam voor Tom trouwens nog gekweekt. ‘Charlie’ vloog naar een 1ste plaats op de ranking 5 fondvluchten bij de jaarlingen.
B22-4151309 ‘Grandson Porsche 309/22’
De derde in het rijtje toppers is opnieuw een kleinzoon van ‘Porsche 911’. Ditmaal worden zijn genen gekruist met de toppers van Gino Clicque en L., B. en J. Geerinckx. De rode draad is met andere woorden al meer dan duidelijk. Ook zijn resultaten spreken boekdelen:
- 80e zonaal Limoges 2.701 duiven
- 103e nationaal Libourne 4.822 duiven
- 21e zonaal Tulle 1.966 duiven
De toekomst
Wat een jaar! Dat is toch wel de conclusie van de resultaten die de toppers van Sam Bostoen hebben neergezet. Hiermee toonde Sam trouwens zijn absolute klasse als duivenmelker. Goede duiven is één deel van het verhaal, ze klaarmaken voor grootse prestaties een tweede deel. Een flinke portie trots is dan ook op zijn plaats. Maar te Adegem is er ook de nuchterheid. Als geen ander beseft Sam dat dit herhalen utopisch is. Dat betekent niet dat hij met minder enthousiasme 2024 tegemoet kijkt. De voorbereiding is alvast begonnen. Alle jonge doffers kregen ondertussen een nestbak en mochten een keertje broeden. Binnen enkele weken kweken zij hun eerste nestje jongen. Hierna vormen ze de nieuwe generatie naast de overgebleven oude duiven. Sam start ook opnieuw met het bouwen aan een kweekploeg. Door werkomstandigheden is dat er de laatste jaren niet van gekomen. Nu is het moment aangebroken om daar verandering in te brengen. De genen die we hierin terugvinden kunnen we al een beetje raden.
Het wordt dan ook uitkijken naar toekomstige topresultaten. Want, die verwachting is nu wel gecreëerd. Al moeten de duiven nog altijd wel een leuk spelletje blijven te Adegem. En zo hoort het ook!
Auteur: