GUSTAAF & JAN DE BISSCHOP - 1e Nationale Asduif Allround 2019

Asse – Asse ligt tussen de E40, de A12 en de Brusselse ring geprangd en telt zo'n 33.000 inwoners. Door de verschillende industriezones in de buurt is er heel wat wegverkeer in het centrum. Om de twee jaar, tijdens het tweede weekend van september, gaan de "Hopduvelfeesten" door in Asse. De "Hopduvel" verwijst naar de stormwind van eind augustus die tot in de zeventiger jaren veel schade toebracht aan de hopaanplantingen in de streek van Asse.

Asse heeft altijd zijn mannetje gestaan in de duivensport met als uitblinkers o.a. Firmin Willockx en Willy Van den Eynde. Nu voeren Gustaaf en Jan De Bisschop er het duivenmelkersheir aan. In 2019 deed de vader-zoontandem het weer meer dan voortreffelijk en had de 1e Nationale Asduif Allround op de kooi.

Van vitesse naar grote halve fond

Vader Gustaaf De Bisschop ging als chauffeur mee de duiven inkorven met buurman Arthur Van de Winckel en zo raakte hij met de duivenmicrobe besmet. Hij is in 1976 met duiven begonnen en de eerstelingen kwamen van Arthur en van Arthur zijn schoonbroer Frans. Toen werd er uitsluitend snelheid gespeeld. Jan was toen een bengel van 10 jaar oud en hielp vader al mee op de hokken.
Toen Jan 18 jaar was kwam hij mee aan het roer van de kolonie en de eerste duiven die bijgehaald werden kwamen van snelheidskampioen Jozef Debbaut uit Baasrode en van Jef Vandenbrande, Hamme. Enkele jaren later kwamen er ook duiven bij van Marcelleke Van den Broeck, Wolvertem. Dit was een fantastische vitesser en Jan heeft van hem veel geleerd en hij mag als zijn mentor beschouwd worden.
Gustaaf en Jan hebben de vitesse gespeeld tot 2012 of tot het ogenblik dat ze bijna overal uitgesloten werden op de snelheidswedstrijden. Er werd toen overgeschakeld op de grote halve fond in eerste instantie met duiven van Louis Van den Eynde, Brussegem. In 2011 hadden ze reeds een ronde late jongen gehaald bij deze Brabantse kampioen.
Later werden er duiven gehaald bij Erik Limbourg, Brussegem. De “The Erik” B14/2151299, een duif van Limbourg, werd vader van “Bliksy Argenton” B16/2031091 die 1e Nat. Argenton 22.712 d won en die de snelste was van 35.844 d. Er werd ook aan samenkweek gedaan met Erik Limbourg. Erik had “De Jan” van De Bisschop gekocht en Gustaaf en Jan kregen een koppel eieren van deze topdoffer terug en een van die kinderen werd “The Gilbert I” B14/2273299 die grootvader werd van de 1e nationale asduif Allround.
Bij Gino Clicque, Wevelgem werden er 10 duiven aan huis gekocht. Later werden er nog eens 10 duiven samen aangekocht met Yanick Deridder, Liedekerke op de internetverkoping.
De basis van de kolonie wordt nu gevormd met 50% vitesseduiven uit de oude basis met nog eens 50% duiven van Louis Van den Eynde, Erik Limbourg en Gino Clicque.

Binnen in het hok.Alleen met duivinnen

Gustaaf en Jan De Bisschop kwamen aan de start van het seizoen met een ploeg van 30 duivinnen, 300 jonge duiven en 47 koppels kwekers. Er wordt alleen met de duivinnen op het weduwschap gespeeld en de partners blijven thuis. Slechts 8 duivinnen hadden enige ervaring opgedaan in 2018 waaronder de 1e Nationale Asduif Allround die 3 nationale wedstrijden gevlogen had.
De duivinnen hebben niet gekweekt in het vroeg. Ze werden begin april gekoppeld en hebben 18 dagen gebroed. Na einde broeden gingen de duivinnen naar het rusthok met schabjes en een bodem uit rollen om het onderling paren tegen te gaan. In 5 à 6 etappes werden de dametjes opgeleerd tot 30 km en gingen daarna de mand in voor Quiévrain. Ze werden gespeeld op de nationale vluchten van de grote halve fond en alleen de 1e nationale asduif werd gespeeld op Narbonne omdat ze in aanmerking kwam voor de nationale asduiftitel.
Het zat Gustaaf en Jan niet mee want op de eerste Quiévrain bij slecht weer werden heel wat duivinnen verspeeld (nog 10 kwijt de eerste dag). Ook op Vierzon gingen er meerdere duivinnen verloren.
Tijdens het broeden werden de duiven enkele keren weggevoerd. Maar verder trainden de duivinnen vlot tweemaal daags en er waren geen problemen met het onderling paren. Tijdens de week verbleven de duivinnen op het rusthok en bij de inkorving zagen ze hun doffer op het broedhok gedurende een kwartier. Bij aankomst van een wedstrijd bleven ze tot ‘s anderendaags samen. Om de motivatie wat aan te zwengelen kregen de duivinnen bij thuiskomst van een wedstrijd even een andere doffer als partner.

“All Round Blacky”

De 1e Nationale Asduif Allround luistert naar de naam “All Round blacky” B18/2005138. Het is een zwart geschelpte redelijk lange duivin. Ze is goed gespierd, ze heeft een zachte pluim en is achteraan goed gesloten. Het is een zeer tamme duif en een vlotte binnenloper die altijd teveel westelijk kwam.
Het is een zeer warmbloedige duivin die bij de inkorving altijd 3 doffers kreeg. Ze vloog van de ene woonbak in de andere en liet zich telkens door een andere doffer het hof maken. Straffer nog... toen ze de mand in ging voor Narbonne kwam ze samen met 50 doffers! Deze orgie lag mede aan de basis van het behalen van de nationale titel Allround.
Zij werd 1e Nationale Asduif Allround met 154e nat. zone Bourges 6524 d, 91e nat. zone Argenton 7111 d , 20e nat. zone Limoges 3418 d, 114e nat. Aurillac 3584 d en 86e nat. Narbonne 3590 d.

300 jonge duiven

De 300 jonge duiven werden gefokt uit de 47 koppels kwekers bijgestaan door 50 “onderleggers” en er werden heel wat jongen verspeeld door overtrekkende Antwerpse en Hollandse duiven. De jongen werden gespeend aan 25 à 26 dagen en werden verduisterd van begin mei tot 21 juni. Daarna werden ze bijgelicht tot begin september van 5.30 u ‘s morgens tot 11 u ‘s avonds.
Via een tiental etappes werden ze opgeleerd. Verder werden ze gedurende gans het seizoen op de inkorvingsdag nog eens tussendoor weggevoerd. De schuifdeur werd 14 dagen voor Bourges II ingevoerd. Bij de inkorving kwamen ze 3 u samen en na thuiskomst van een wedstrijd bleven ze samen tot de volgende morgen. De jongen vlogen 3x Noyon, 1x Toury, 1x Fau-aux-Loges en de helft van de jongen vloog nat. Argenton en nat. Chateauroux.

ASDUIVEN & KAMPIOENTITELS 2017-2019
5 x 1e Prov. Kampioen Grote Halve Fond
1e Nat. Kampioen Grote Halve Fond Jaarlingen KBDB 2018
1e Beste Belgische Jaarling Grote Halve Fond (6 wedstrijden KBDB) 2018
1e Asduif Brabantse Unie (prov.) Grote Halve Fond Jaarlingen 2018
1e Nat. Argenton 22712 d - snelste 35844 d 2017
2e Beste Belgische Jaarling Grote Halve Fond (7 wedstrijden KBDB) 2018
2e Beste Belgische Jaarling Grote Halve Fond (5 wedstrijden KBDB) 2018
2e Kampioen Brabantse Unie (prov.) Grote Halve Fond Jaarlingen 2018
3e Asduif Brabantse Unie (prov.) Grote Halve Fond Jaarlingen 2018
7e Nat. Asduif Grote Halve Fond Jaarlingen KBDB 2017
8e Nat. Asduif Grote Halve Fond Jaarlingen KBDB 2018
1e Nat. Asduif Allround 2019

Voedersysteem

De duivinnen worden iedere week gespeeld. Bij aankomst van een wedstrijd op zaterdag vinden ze kweekmengeling in hun voederbakje en Boost in het drinken. Op zondag wordt er Light Plus (lichte sportmengeling) gevoederd, er gaat Turbo Yxel over het voeder en Tollyamin in het drinken.
Op maandag wordt er overgeschakeld op 50% Light Plus + 50% Finish (sportmengeling + pindanoten). Er gaat Turbo Yxel, Aminozuren, Oliën, Biovamine, Optima Forma en conditiepoeder (N. Peeters) over het voeder. Er gaat ook Tollyamin in het drinken.
Op dinsdag wordt het 100% Finish met dezelfde voedingssupplementen als op maandag.
Op woensdag staat er 100% Finish op het menu met Turbo Yxel en Energie (N. Peeters) en Vliegvitamines (N. Peeters) over het voeder. Er gaat Hepasan in het drinken voor de zuivering van de lever. Op donderdag wordt het ook 100% Finish met dezelfde voedingssupplementen als op woensdag.

Dierenarts om de twee weken

De dierenarts komt iedere twee weken aan huis om de duiven te controleren. Voor aanvang van het vliegseizoen worden de duiven vrij gezet van trichomonas. In de loop van het seizoen werd er nog tweemaal ingegrepen tegen trichomonas met een trichopilletje.
Voor aanvang van het vliegseizoen werden de vliegduiven behandeld tegen luchtweginfecties. Daarna werd er in de loop van het seizoen nog tweemaal Matrix toegediend. Ook de jongen werden voor de nationale wedstrijden nog eens behandeld tegen luchtweginfecties. Er worden 3x per week oogdruppels (afwisselend dierenartsproducten) toegediend aan oude en jonge duiven. Het gebruik van de fameuze “gele druppels” werd in Asse een echte tegenvaller.

Alleen met jaarlingen

Gustaaf en Jan spelen alleen maar met jaarlingen en alle oude duivinnen gaan weg van het hok. De beste gaan naar het kweekhok. Bij de jonge duiven gebeurt de selectie via de handkeuring. En je komt natuurlijk ook voor verrassingen te staan!
“Rihanna” had als jonge duif geen enkele prijs gevlogen maar haar zuster deed het meer dan voortreffelijk en daarom werd ze doorgehouden. Op haar palmares prijkt nu 8e nat. Asduif Grote Halve Fond en 6e Olympiadeduif Cat. G 2019!

Zich op de hokken in Asse.Volières voor alle hokken 

In Asse speelt men op hokken met volières voor. De duivinnen (rusthok + broedhok) zitten op een hok van 5 m. De jongen zitten op een hok van 10 m evenals de kwekers. De hokken hebben allemaal een plankenvloer. In de gang voor de hokken is een verluchtingstrook van 80 cm voor de duiven die regelbaar is met schuiven. De duiven kunnen allemaal in de volières komen met uitzondering van de vliegduivinnen waar wel de vensters open staan maar het hok is afgesloten met houten hekwerk.
De hokken worden elke dag gereinigd en ook de drinkpot wordt in de zomer elke dag uitgeschuurd. Jaarlijks staat een grote kuis op het programma. De hokken worden gekrabd, ze worden onder handen genomen met de stofzuiger, Virkon S komt er aan te pas en daarna worden de hokken droog geschroeid.

Succesvol kweekhok

Op het kweekhok wordt er soms aan dichte inteelt gedaan met de beste duiven. Een strenge selectie moet de familiekweek in goede banen leiden.

Een topkoppel is ongetwijfeld “Hannibal” B09/2131167 x “Super Bliksem III” B11/2002594. 
Zij werden de ouders van:

  • “Bliksem Blacky I” B14/4473142. Zij werd 1e Beste Belgische Jaarling Grote Halve Fond (7 KBDB wedstrijden) 2015, 1e Beste Belgische Jaarling Grote Halve Fond (6 KBDB wedstrijden) 2015, 8e Nat. Asduif Grote Halve Fond Jaarlingen KBDB 2015.
  • “Bliksem Blacky II” B14/4473078. Zij werd 1e Prov. Asduif Grote Halve Fond Jaarlingen KBDB 2015, 7e Beste Belgische Jaarling Grote Halve Fond (7 wedstrijden) 2015, 11e Beste Belgische Jaarling Grote Halve Fond (6 wedstrijden) 2015, 14e Nat. Asduif Grote halve Fond Jaarlingen KBDB 2015.
  • “Bliksem Blacky III” B17/2033058. Zij won 12e nat. Bourges 19133 d, 1e prov. Chateauroux 1086 d, 6e prov. Blois 1408 d, 4e prov. Guéret 497 d, 116 nat. Chateauroux 12150 d, 7e Noyon 394 d, 30e prov. Vierzon 1628 d, enz.
  • “Bliksem Blacky IV” B17/2033214. Zij won 3e Chevrainvilliers 2655 d, 44e nat. Bourges 19133 d, 5e prov. Blois 1408 d, 209e nat. Chateauroux 27081 d, 13e prov. Guéret 497 d, 40e Chevrainvilliers 1110 d

Een ander topkoppel is “The Erik” B14/2151299 x “Sister New Bliksem” B14/2273253.
Zij werden de ouders van:

  • “Bliksy Argenton” B16/2031091 met 1e nat. Argenton 22.712 d en snelste van 35.844 d
  • “Bliks 92” B16/2031092 met 7e nat. Bourges 12447 d, 9e Interprov. Souppes 2267 d, 11e Interprov. Chevrainvilliers 2896 d, 66e nat. zone Bourges 8989 d, 166e nat. Argenton 19.592 d.

Ook een topkoppel is “Rudy Argentina” B16/3107582 x “Sister Hanna” B14/2273048. 
Zij werden de ouders van B17/2033143. Die werd Beste Jaarling van België Grote Halve fond (6 wedstrijden) 2018, 2e Beste Jaarling van België Grote Halve fond (7 wedstrijden) 2018, 2e Beste Jaarling van België Grote Halve fond (5 wedstrijden) 2018, 8e Nat. Asduif Grote Halve Fond Jaarlingen KBDB 2018.

Een ander succespaar is “The Gilbert I” B14/2273299 x “Bliksem Blacky II” B14/4473078. 
Zij werden de ouders van “Black Bliksem Ace” B16/2031177. Die werd 7e Nat. Asduif Fond Jaarlingen KBDB 2017. Hij won 1e Nat. Zone Limoges 3197 d /11e nat. 10554 d, 3e Prov. Tulle 469 d /55e nat. 9578 d. Hij werd vader van “All Round Blacky” of de 1e Nat Asduif Allround KBDB 2019. 

ダウンロード: 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.