ROZIERS-XIANG - 1e Nat. Asduif grote halve fond jonge 2021

Liefhebber: 

Itegem – Itegem is een dorp in de provincie Antwerpen en deelgemeente van Heist-op-den-Berg. Het ligt aan de Grote Nete. Of zouden we zeggen het dorp van de familie Houben? De tandem Roziers-Xiang had de 1e Nationale Asduif Grote halve fond jonge duiven en bekroonde daarmee een knap seizoen 2021. Dat betekent dat ze deze titel voor de tweede maal winnen in vijf jaar.

Jelle Roziers is afkomstig van Berlaar en zijn grootmoeder was een nicht van Evelyne Houben. Van 2012 tot 2016 heeft hij in Bevel gewoond en gevlogen. In 2017 is hij in Itegem begonnen met duiven. Hubert Schroyens, Mariën-Royberghs en Jef Houben waren allemaal familie van elkaar. Jelle heeft mee helpen hokken kuisen waar nodig was.

Een kijkje in de hokken bij Jelle Roziers.Gust Roziers

Vader Paul Roziers, grootvader Gust Roziers, overgrootvader Marcel Busschots en nonkel Walter Roziers waren allemaal duivenmelkers. Jelle Roziers kon dus onmogelijk de duivensport missen. Jelle, toen 8 jaar oud, zat veel op de hokken van grootvader Gust. Gust was niet alleen zijn grootvader maar ook zijn beste vriend en Jelle ging mee met hem duiven inkorven. Hij heeft zelfs bij grootvader gewoond.
In 1995, Jelle was dan 12 jaar oud, kreeg hij zijn eerste hokje van 2,5 m x 2 m bij hem thuis. Hij begon met duiven van grootvader en nog enkele van lokale melkers en speelde op de snelheid met ups en downs. Hij heeft drie jaar gespeeld op zijn eerste hok bij moeder thuis.
Van 1998 tot 2005 ging hij meehelpen met de tandem Roziers-Guldentops. Vader had in die tijd een “compagnon de route”  in de duivensport. In 2006 was hij hokverzorger bij Kris Cleirbaut en met heel veel succes. Van 2007 tot 2014 speelden Paul en Jelle Roziers samen in Berlaar en Bevel. Vanaf 2015 wordt er samengespeeld onder de naam Roziers-
Xiang. De Chinees Jixiang (Green) Xiang wilde met iemand in België samenspelen en hij had met Jelle Roziers de juiste man. Het is een vlotte combinatie zonder enig probleem. Hij is een duivenkenner en kwam voor corona twee à drie keer per jaar naar België. Tegenwoordig is er wekelijks diverse keren contact via WeChat, maar tijdens het vliegseizoen maakt Jelle de beslissingen alleen.

“Queen L”

“Queen L” B04/6277729 die de 1e Nationaal La Souterraine won tegen ca. 16.000 jonge duiven werd de stammoeder van de kolonie. Er werd met “Queen L” aan samenkweek gedaan met de familie Houben (meerdere keren), Jos en Jules Engels, Putte en Van Hove-Uytterhoeven, Putte. De vader van “Queen L” komt van grootvader Gust Roziers en de moeder komt van Theo Yskout, Hulshout. Ook een doffer van grootvader Gust Roziers x een duivin van Van Looy-
Somers, Vorselaar lagen mee aan de basis van de kolonie.
Later kwamen daar duiven bij van vriend/schoonvader Eddy Noël, Baasrode, Bart Geerinckx, Wommelgem (met “Whity Bart”) en Jos Vercammen, Vremde, evenals een doffer van vriend Kurt Vandenbruel, Itegem. 
Jelle heeft ook succes gehad  met duiven van Hennie Kallmeyer (Ierland) in te kruisen en ook met duiven van Op de Beeck-Baetens, Putte werd er succes behaald.

PROFESSIONEEL DUIVENMELKER
Jelle Roziers is een jonge duivenmelker van 38 jaar. Hij heeft vier zonen. Zijn vrouw heeft een eigen praktijk en is medische pedicure. Jelle heeft alles onder controle. Niets moet en alles mag.                                                                                                 
Jelle Roziers is professioneel duivenmelker geworden in 2011. Reeds als jonge knaap had hij gezegd dat hij van beroep duivenmelker wou worden. De prestaties waren goed en ook de commerciële kant kwam in orde. Vooraleer hij de stap zette heeft hij heel wat beroepen uitgeoefend. Hij deed tuinaanleg, deed bewaking en was gemeentearbeider in Berlaar.
Corona heeft geen invloed gehad op zijn leven als professionele duivenmelker. Er waren geen financiële gevolgen. Uiteraard waren er minder reizen in het buitenland en waren er minder bezoekers. Hij heeft er nog nooit spijt van gehad dat hij professionele duivenmelker geworden is. Jelle heeft helemaal geen stress.

Weduwnaars tot 700 km

Er wordt gevlogen met 21 weduwnaars waarvan de oude weduwnaars op 20 december gekoppeld worden en een koppel jongen kweken. De jaarlingen worden niet gekoppeld. Eind maart komen doffers en duivinnen vijf dagen samen en in die periode worden ze opgeleerd. Er wordt gespeeld met thuisblijvende partners. Er wordt 1x daags getraind ’s morgens. Het opleren gebeurt in tien etappes tot 25 km.
De weduwnaarsploeg wordt gespeeld op de nationale wedstrijden tot 700 km. Bij de inkorving krijgen de doffers hun partner niet te zien. Bij aankomst van een wedstrijd komen doffers en duivinnen niet meteen samen. De doffers kunnen eerst recupereren en zien hun partner de volgende dag van 10 u tot 16 u.
Op het weduwnaarshok zijn er alleen schabjes en geen woonbakken. Na het vliegseizoen worden geen late jongen gekweekt.

Een kijkje in de hokken bij Jelle Roziers.Vliegduivinnen tot 600 km

In de periode van 2008 tot 2011 werd er al succesvol met duivinnen gespeeld. In Itegem werd er ook met duivinnen gespeeld in 2018 en 2019 maar de duivinnen hadden geen ideaal hok. Maar daar komt verandering in want er werd een nieuw hok bijgebouwd waarop de zon beter toegang heeft. Voor 2022 zit een ploeg van 21 duivinnen klaar die als volgt zal gespeeld worden.
De duivinnen worden op het klassiek weduwschap gespeeld met een thuisblijvende partner en doen niet aan vroege kweek. Eind maart komen ze vijf dagen samen. Er wordt 1x per dag ’s avonds getraind. De duivinnen vliegen de wedstrijden tot 600 km en worden op alle wedstrijden ingezet. Ook de duivinnen worden bij het opleren 10x weggevoerd tot 25 km.
Bij de inkorving komen ze 1 uur samen met hun partner. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot ’s anderendaags. Tijdens de week zitten de duivinnen op een hok met schabjes en op de bodem van het hok zijn er rollen wat het onderling paren moet verhinderen.

Jongen op de schuifdeur

De 160 jonge duiven worden gekweekt uit kwekers (twee rondes) en oude vliegduiven (één ronde). De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen. Van bij het spenen worden ze verduisterd tot begin juli van 17.30 u tot 7.30 u. Er wordt bijgelicht van augustus tot einde seizoen van 6 u tot 22 u. Bij het opleren worden de jongen 25x weggevoerd tot 30 km. Daarna worden de jongen 1 à 2 keer per week weggevoerd voor een lapvluchtje van 50 à 60 km.
Met de schuifdeur worden de geslachten gescheiden maar bij de inkorving komen doffers en duivinnen niet samen. Jelle vindt het niet nodig om ze samen te laten. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze de volledige wedstrijdduur samen. Ook op het hok van de jongen zijn er alleen maar schabjes en geen woonbakken.
Het spel met de jonge duiven kreeg van Jelle de meeste aandacht maar nu is er een groeiende interesse voor het spel met de oude duiven en de jaarduiven. Op alle fronten strijden geeft een meerwaarde aan de duivenliefhebberij.

Asduif “Queen of Heaven”

“Queen of Heaven” B21/6013030 is de 1e Nat. Asduif Grote halve fond Jonge duiven. Het is een blauwe duivin uit de middelmaat met een zachte pluim en een goed oog. Zij heeft een perfecte vleugel en is goed gesloten. Kortom, het is een mooie rustige duif. Het is ook een sterke duif die er staat bij alle weertypes. Het is een echte kopvlieger en zo’n goede duif hebben we nog nooit gehad zegt Jelle. Provinciaal en nationaal naar de kop vliegen is haar voornaamste specialiteit.
Ze behaalde de titel van 1e nationale asduif met de 14e nat. Bourges 18.710 d (3e prov.), 10e nat. Argenton 23.124 d (8e prov.) en 40e nat. La Souterraine 14315 d (9e prov.). 
Vader is de 2e Nat. Asduif  Grote halve fond jonge duiven 2016. Moeder “Zofia” is ook de moeder van “Mississippi Girl” en die was in 2020 de beste jonge duif van België op 4 nationale vluchten.

Drie toppers

  • “Anna” B20/6053073 werd 4e Nat. Asduif all round KBDB Jonge Duiven 2020. Zij won 8e nat. Chateauroux 15322 d en 3e Noyon 789 d na twee hokgenoten.
  • “Lucky Seven” B19/6026069 werd 1e beste Jaarling van België op 8 nationale vluchten. Werd 1e beste Chateaurouxduif 2019-2020. Won o.a. 40e nat. Tulle 4451 d, 108e nat. Guéret 12888 d, 109 nat Bourges.
  • “Ziko Junior” B20/6053016 werd 20e Nat. Asduif Jonge Duiven Grote Halve Fond. Werd 2e prov. Asduif Antwerp Flying Club na hokgenoot en 2e prov. Asduif Antwerpse Fondclub na hokgenoot. Won o.a. 41e nat. Chateauroux 15322 d.

Een topduivin

Een topduivin is ongetwijfeld “Zofia” B18/6034050. Zij werd de moeder van:

  • “Queen of Heaven” B21/6013030. Zij werd de 1e Nat. asduif Grote halve fond Jonge duiven 2021. Zij won 10e Nat. Argenton 23.124 d, 14e Nat. Bourges 18.710 d, 40e Nat. La Souterraine 14.315 d.
  • “Mississippi Girl” B20/6053151. Zij werd 1e Beste jong duif van België op 4 nationale wedstrijden 2020 en 15e Nat. Asduif  Grote halve fond Jonge duiven 2020. Zij won 28e nat. Chateauroux 15322 d, 202e Nat. Châteauroux 20.789 d, 221e Nat. Argenton 23.280 d, 386e Nat. Bourges  28.551 d.

Een kijkje in de hokken bij Jelle Roziers.Voeding

Jelle Roziers volgt het systeem van AIDI voor alle duiven. Mix 1 is een licht verteerbare vezelrijke mengeling voor het begin van de week. Mix 2 is een eiwitrijke mengeling en Mix 3 is een vetrijke mengeling.
Na aankomst van een wedstrijd wordt het op zaterdag Mix 3. Op zondag en maandag wordt het dan Mix 1. Op dinsdag de duivinnen Mix 1 en de doffers dinsdagmorgen Mix 1 en op dinsdagavond  Mix 2. Op woensdagmorgen de doffers Mix 2 en de duivinnen Mix 1. Voor de duivinnen en doffers op woensdagavond Mix 3. Op donderdag alle duiven Mix 3.
De dag na de thuiskomst komt er Health Elixir in het drinken. Op maandag en dinsdag Health Elixir afgewisseld met Pro Bacterial. Op woensdag Condition Booster (aminozuren), afgewisseld met Chelats, en olie over het voeder. Bij thuiskomst wordt proteïne Boost + Recup Fast verstrekt.

Medische begeleiding

De dierenarts is An Havet, Blanden. Tegen trichomonas werd er niet behandeld, alleen de gele druppels van Kristof Mortelmans werden verstrekt. De oude en de jaarlingen krijgen een gele druppel in de neus de dag na de wedstrijd enkel wanneer het twee nachten mand is. In april krijgen de duiven twee dagen na elkaar een gele druppel in de neus. 
De jonge duiven krijgen na een wedstrijd met twee nachten mand de gele druppels over twee voederbeurten. In juni voor het vliegseizoen krijgen de jongen vier voederbeurten met gele druppels. Dat is eenmalig.
Oude en jonge duiven worden 1x ingeënt tegen paramyxo en tegen pokken met het borsteltje. In 2021 was er tweemaal een inenting tegen paramyxo maar in de toekomst gebeurt dat niet meer.
Er is al drie jaar geen inenting meer tegen paratyfus. Ook tegen herpes is er al drie jaar geen inenting meer. Paramyxo-rota werd nog nooit gebruikt. Tegen luchtweginfecties werden de oude duiven vijf dagen behandeld met Soludox. De jonge duiven werden niet behandeld.
Om de drie weken is er op de hokken een ontsmetting met Koudijs Droogontsmetter. Oogdruppels worden al vijf jaar niet meer gebruikt. Adeno is geen onoverkoombaar probleem. Soms twee jaar wel adeno en dan drie jaar niet.

KAMPIOENSCHAPPEN 2016-2021
1e Nat. Asduif jonge duiven GHF KBDB 2017
1e Nat. Asduif jonge duiven GHF KBDB 2021
1e Beste Jonge duif België (4 KBDB-vluchten) 2020
1e Nat. Bourges 477 km 38.455 d. (snelste van 59.243 d.) 2017
2e Nat. Asduif jonge duiven GHF KBDB 2016
2e Beste Jonge duif België (4 KBDB-vluchten) 2020
2e Nat. Kampioen Jonge duiven GHF KBDB 2019
3e Nat. Kampioen Jonge Duiven GHF KBDB 2018
4e Nat. Asduif Allround Jonge duiven KBDB 2020
4e Beste Jonge duif België (4 KBDB-vluchten)2020
4e Belgische Olympiade duif Cat. C 2020-2021
5e Belgische Olympiade duif Cat. F 2020-2021
6e Nat. Asduif Allround Jonge duiven KBDB 2020
7e Nat. Asduif jonge duiven GHF KBDB 2016
7e Beste Jonge duif België (4 KBDB-vluchten) 2020
8e Nat. Asduif Jonge duiven GHF KBDB 2020
9e Nat. Asduif Jonge duiven GHF KBDB 2020
10e Nat. Asduif Jonge duiven GHF KBDB 2017
11e Nat. Asduif Jonge duiven GHF KBDB 2017
11e Nat. Kampioen Oude duiven GHF KBDB 2021
15e Nat. Asduif Allround Jonge duiven KBDB 2020
15e Nat. Asduif Jonge duiven GHF KBDB 2020
17e Nat. Asduif Jonge duiven GHF KBDB 2017
19e Nat. Ace Allround Jonge duiven KBDB 2020
19e Nat. Asduif Jonge duiven GHF KBDB 2017
19e Nat. Asduif Jonge duiven GHF KBDB2018
20e Nat. Asduif Jonge duiven GHF KBDB 2020

Voorzijde in draad

Er wordt gespeeld op 20 m vlieghokken of 4 m voor de weduwnaars, 13 m voor de jonge duiven en 3 m voor de vliegduivinnen. De doffers en de duivinnen hebben een hok met een plat dak. De voorzijde van het hok is helemaal in draad en dat blijft winter en zomer en dag en nacht open. De jonge duiven hebben een hok met een puntdak en daar is ook de voorzijde van het hok helemaal in draad. Er zijn geen volières voor de hokken. Het zijn wel geïsoleerde hokken. De hokken worden elke dag gereinigd en Jelle doet alles zelf. Bij de jongen en bij de oude doffers liggen er beukenschilfers op de bodem van het hok en dat blijft een heel jaar zo liggen. De duivinnen hebben op hun slaaphok houten roosters met daarboven rollen. Er is eenmaal per jaar grote kuis. Er zit geen glas in de hokken.

50 kweekboxen

Er wordt gekweekt in 50 kweekboxen met 50 kweekparen. De kwekers worden gekoppeld de tweede helft van december. Er wordt wel aan familiekweek gedaan zoals bv. kleinkinderen van “Queen L” x kleinkinderen van “Queen L”.
Bewezen vliegers worden kwekers. Kinderen van bewezen toppers (automatisch lijnenteelt “Queen L”) komen op het kweekhok. Ook kinderen van toppers van andere hokken komen op het kweekhok. Partner Xiang koopt soms bewezen vliegers op bepaalde veilingen.
Er wordt wel aan compensatiekoppelen gedaan. Er brandt licht bij de kwekers. Er wordt voornamelijk de bloedlijn van “Queen L” x Houben gekoppeld samen met de nieuwe inbreng van Eddy Noël, Bart Geerinckx en Jos Vercammen. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan.

Selectie

Er wordt gezocht naar standvastige duiven die regelmatig top honderd of top tweehonderd (nationaal) vliegen. Alle duiven die vroeg kunnen vliegen in gelijk welke discipline gaan naar het kweekhok. Het model van de duif speelt helemaal geen rol.

Een kijkje in de hokken bij Jelle Roziers.Het seizoen 2021

“Het seizoen 2021 was goed. Oude, jaarse en jongen wonnen vroege prijzen en wij waren tevreden. Ook de titel van 1e Nationale Asduif Grote halve fond Jonge duiven was een opsteker.”
Verder zou ik ook nog willen vermelden dat ik veel te danken heb gehad aan de familie Houben. Zowel met duiven als daarbuiten. Ook goeie vriend Eddy Noël ben ik zeer dankbaar voor al het advies dat ik ooit al gekregen heb.”

Zijn advies

“Zie het niet te groots maar houd het klein maar sterk. Voor een jonge melker is eieren aanschaffen van de vliegers van lokale toppers altijd een goed begin. Hou het ook simpel en zoek niet te veel excuses. Je moet er altijd nog plezier in hebben. En ja, ik blijf professioneel duivenmelker tot mijn pensioen. De toekomst van de duivensport is nog rooskleurig ondanks alles.
Ik wil niet “cashen”. Als ik stop dan is het voorgoed gedaan maar dan ben ik waarschijnlijk dood. Niet buigen voor het geld is belangrijk en ik heb de toppers van de laatste jaren bijgehouden. Ik beleef er plezier aan om topduiven te zien in mijn kweekvolières.
Ik ben een professionele duivenman maar ik ben ook een huisman en daar ben ik fier op!”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.