CHRIS DEBACKER - 1e Nat. Asduif Kleine halve fond jonge 2021

Liefhebber: 

Beveren-Leie – Beveren-Leie is een dorp in de provincie West-Vlaanderen en deelgemeente van de stad Waregem. Het is gelegen aan de Leie en was in het verleden een gemeente van vlassers. De vlasstiel is teloorgegaan, maar de melker die ons verwacht woont nog in een “vlassershuis”. In Beveren-Leie waren er in het verleden veel duivenmelkers maar momenteel zijn er nog dertien actief.

Chris Debacker, directeur van een lagere school voor kinderen met een beperking in Deerlijk, speelde een knap seizoen 2021 met als uitschieter de 1e Nationale Asduif Kleine halve fond jonge duiven KBDB.

Het hok van de tweede ronde van de jonge duiven.Verzorger bij Georges Busschaert

Vader was geen duivenmelker en niemand in de familie voelde zich geroepen tot de duivenstiel. Na de verhuis van Diksmuide naar Beveren-Leie kwamen ze midden een echt duivennest terecht. Chris werd de laatste verzorger van de bekende Georges Busschaert die naam en faam vergaarde in Engeland. Chris deed ook de ronde bij de duivenmelkers met de vraag of ze geen opgevangen duiven hadden. Hij ging dan de eigenaar contacteren en kreeg 20 of 50 frank van de melker die zijn duif kwam ophalen.

In 1978 is Chris met duiven begonnen en dat was niet meteen een meevaller. Hij had twee ringen gekocht en had maar één jonge duif kunnen ringen. Bij Georges Busschaert heeft Chris dan de stiel geleerd en hij bleef daar drie jaar verzorger. Ondertussen speelde hij ook zelf met duiven. Maar school en legerdienst waren oorzaak van het minder goede spel. In 1990 had hij een heel seizoen gespeeld en geen enkele prijs gewonnen. In 1991 is hij getrouwd en op de huidige locatie met duiven begonnen. Het waren duiven van Jan en alleman maar toch werd er met behoorlijk succes gespeeld.
In 1992 bracht hij een verloren duif terug naar Stevens-Luyten in Nijlen en Willy Stevens zegde, ik ga u drie koppels jongen van mijn beste duiven geven. Dat waren echt goede duiven op de snelheid. Met Willy en zoon John heeft Chris nog altijd een goed contact.
Van 1993 tot 2000 heeft hij veel kampioenschappen gewonnen op de snelheid. Toen de kampioenschappen afgeschaft werden heeft hij de overstap gemaakt naar de halve fond. De halve fond lukte niet zo goed en dan heeft hij de snelheidsduiven gekruist met duiven van studentenvriend Rik Cools. Dochter “Bieke”, dochter “Bontje” en dochter “Cim” waren echt klasse kweekduiven ! In 2004 ging de tandem Cools-Blancke uit elkaar en toen heeft Chris een volledige ronde gekocht uit hun vliegduiven met o.a. “Emma” en “Dorien”. 

Uit dochter “Bieke” x Inteelt Nijlen (snelheidsduiven) werd “Lambiek” geboren en die werd de eerste duif met een provinciale overwinning in 2002. Zuster “Lambiek” (“Natascha”) x zoon “Emma” (“Nick”) werd het stamkoppel van de kolonie. Ze werden de ouders van veel goede duiven met o.a. “Panamarenko” met 7 x 1e prijs en “Staf”, 3e prov. en grootvader van “Sero Sero” van Anthony Maes en de “Bonte Crack” met 1e Nat. Asduif Fond. Verder nog “Stuart”, “Randi” en “Salomez”.
Een ander uitstekend stampaar is “Salomez” x “Zanine”. Zij werden de grootouders van 1e Nat. Asduif Kleine halve fond 2021, 2e Nat. Asduif Kleine halve fond 2019, 5e Nat. Asduif Kleine halve fond 2021 naast nog een hele rij provinciale asduiven.
Stampaar 3 is “Georges” x “Mieke” (dochter “Christa”) en zij werden de ouders van “Bobby” (3e prov. Asduif 2016), “Boy George” (3e prov. Asduif 2019), “Caesar” (3e prov. Asduif 2017), “Dean” (3e prov. Asduif 2019) en Camillo (3e prov. Asduif 2018).
Kinderen van “Salomez” met “Zanine” gekoppeld aan kinderen van “Mieke” met “Georges” gaven al vier verschillende nationale asduiven. Een geweldige combinatie dus!

De hokken in Beveren-Leie.Excellente duiven gestolen 

De 36 weduwnaars worden gespeeld op het klassiek weduwschap. Zij werden op 25 november gekoppeld en trokken een ronde jongen groot. Eind maart kwamen doffers en duivinnen nog drie dagen samen en werden via zes vluchtjes opgeleerd en vlogen hun eerste snelheidsvlucht uit Arras. Gans het seizoen wordt er tweemaal daags getraind.
Bij de inkorving komen de partners niet samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze in het begin een half uur samen maar naarmate het seizoen vordert wordt de periode van samenzijn langer.
Een aantal duiven blijft op de kleine halve fond (6 d.) en daarmee wordt er puur voor het plezier gespeeld. De andere duiven gaan verder naar de grote halve fond en sinds een tweetal jaar staan ook Limoges, Tulle, Brive enz. op het programma. Voor de weduwnaars wordt er niet gezocht naar bijkomende motivatie. Zij werden gespeeld van de 1e zondag van april tot 7 augustus.
Vrijdag 13 augustus kreeg Chris Debacker een slag onder de gordel te verwerken. Er werden 25 duiven gestolen waaronder asduiven, topkwekers, de 2e Nat. Bourges, de 5e Nat. Chateauroux enz. Ook het kweekkoppel “Georges” x “Mieke” werd gestolen.

Duivinnenspel verstoord door vogelgriep

De verzorging van deze ploeg is in handen van Wim Dewitte.
De duivinnen hebben niet gekweekt. De doffers hebben wel gekweekt. Ze waren gepaard met een andere duivin en kregen de eieren van de kwekers ondergeschoven. Begin april werden ze gekoppeld met de 20 vliegduivinnen en hebben vijf dagen gebroed. Ze hebben de eerste snelheidswedstrijd gevlogen op een paar dagen broeden.
De doffers trainen mee met de weduwnaars van het klassiek weduwschap. De duivinnen trainen eenmaal per dag in de namiddag. Doffers en duivinnen werden opgeleerd zoals de duiven van het klassiek weduwschap. Bij de inkorving komen de partners ongeveer 20 minuten samen. Na aankomst van een wedstrijd overnachten de partners samen.
Tijdens de week zitten de duivinnen op een afzonderlijk hok op schabjes. Er waren wel problemen met onderling paren omdat er drie weken niet gespeeld werd wegens de vogelgriep. Normaal zijn er geen problemen wanneer er iedere week gespeeld wordt. Na de vogelgriep kon er alleen nog maar met 14 duivinnen verder gespeeld worden. In 2020 waren de resultaten veel beter dan in 2021 omdat de duivinnen dan volgens een vast ritme gespeeld werden. In 2020 bleven de partners van de duivinnen nog thuis.

Jonge doffers met oude partners

De jongen werden gekweekt uit kwekers en weduwnaars en werden gespeend aan maximum 25 dagen. De jongen werden verduisterd van 1 maart tot 15 juni en werden daarna niet bijgelicht.
Jaarlijks gaan er 20-30 duivinnen van de eerste ronde naar Rik Cools en de doffers van Rik Cools komen naar Chris Debacker. Dat gebeurt reeds vijftien jaar op deze manier en dat systeem leverde  beiden heel wat succes op. Vroeger speelde Rik Cools alleen met duivinnen en Chris alleen met doffers. Zo lang de duiven gespeeld worden blijven de doffers bij Chris en de duivinnen bij Rik. Wanneer de vliegcarrière ten einde is gaan zowel doffers als duivinnen terug naar hun eigen hok. 
Het opleren van de jongen gebeurde tijdens de paasvakantie en ze werden 15 x weggevoerd tot 35 km. Ze werden altijd op de dezelfde plaats gelost tot ze allemaal samen thuiskwamen. De jongen werden in kleine stapjes opgeleerd.
Van de eerste ronde worden de geslachten gescheiden bij het spenen. Na de uitwisseling gaan de doffers van Rik en die van Chris op een afzonderlijk hok. Ze worden opgeleerd zonder partner. Wanneer ze thuiskomen van de eerste Clermont zit er een oude duivin voor hen klaar en ze blijven samen tot de volgende dag. De volgende week hebben we hetzelfde scenario en na twee weken is driekwart van de jonge doffers gepaard. Tegen dat de mooie hafovluchten op de affiche staan weten de jonge doffers al waarvoor ze naar huis komen. Tegen dan is het ook grote vakantie en dan wordt er vijf weken keihard gespeeld.
De tweede en derde ronde worden gespeeld met de schuifdeur die ingevoerd wordt de eerste week van juli. Bij deze jongen komt er wel een bakje op het hok en worden wanneer het past de nestschotels wat dichter bij elkaar geschoven. Bij de inkorving komen de partners een half uur samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot ’s avonds en na een moeilijke vlucht tot de volgende morgen.

Het hok met twee afdelingen voor de jonge doffers en twee afdelingen voor het totaal weduwschap. Nationale Asduif “Guiseppe”

“Guiseppe” B21-3076655 is de 1e Nat. Asduif  Kleine halve fond jonge duiven. Het is een vuilblauwe doffer uit de middelmaat. Het is een mooie duif, goed gesloten en met een zachte pluim. Het is een rustige duif met een perfecte vleugel maar met een speciaal karakter. Wanneer hij samen met meerdere duiven thuiskwam van een wedstrijd begon hij altijd te vechten met die andere duiven. Op die manier gingen er zeker drie eerste prijzen verloren. “Guiseppe” werd Nationale Asduif jonge duiven met 6e Chateaudun 3635 d., 6e Fontenay 2549 d., 7e Chateaudun 2333 d. en 17e Fontenay 4412 d.

Een paar toppers

  • B19-3029560 “Evian”. Hij werd 2e Prov. Asduif Grote halve fond 2020. Hij won 18e Nat. Chateauroux 7099 d., 20e Nat. Issoudun 9777 d., 75e Nat. Argenton 23.258 d. Hij is de broer van 1e Prov. Asduif Allround met 1e prov. Orleans.
  • B19-3029520 “Jurgen”. 1e prov. Chateauroux 777 d., 65e Nat. 6063 d., 37e Chateaudun 4755 d., 28e Pontoise 17.443 d., 4e Clermont 504 d., 43e Nat. Chateauroux 7099 d., 42e Chateauroux 4688 d.

Het voeder

Het voeder komt van Vanrobaeys maar in 2022 zal ook de Vandenabeele-mengeling van Beyers aan het voederschema toegevoegd worden. Vanaf 600 km worden de duiven om de twee weken gespeeld. Op de grote halve fond vliegen de duiven twee wedstrijden met dan een snelheidsvlucht. De jonge duiven worden iedere week gespeeld.
Bij aankomst van een wedstrijd krijgen alle duiven “Sport 187” (sportmengeling). Op zondag en maandagmorgen wordt het “Relax” (dieetmengeling). Op maandagavond wordt het 50% “Relax” + 50% “Sport 187”. Op dinsdag en woensdag wordt het 100% “Sport 187”. Donderdag is het inkorvingsdag voor de grote halve fond en dan wordt het 100% “Dynamic” (vetrijke mengeling).
Op de fond met op woensdag inkorven krijgen de duiven “Sport 187” gevoederd en wordt het “Dynamic” op dinsdag en woensdag van de tweede week.
Voedseladditieven zijn “Endurance” en “twisterolie” van Herbovet. Bij de inkorving wordt er “E-Booster” van Vanrobaeys verstrekt. Bij aankomst van een wedstrijd zijn er steeds elektrolyten in het drinkwater.

Medische begeleiding

Pascal Lanneau en Vincent Schroeder zijn de dierenartsen van dienst. 
De inentingen van de duiven zijn hier heel belangrijk. De oude duiven worden ingeënt met een combinatiepreparaat paramyxo-pokken. In oktober worden de oude duiven ingeënt tegen paratyfus zonder voorafgaande medicijnbehandeling. Bij de jonge duiven wordt bij het spenen ingeënt met paramyxo-rota. Drie weken later wordt er nogmaals ingeënt met paramyxo-rota. Nog eens drie weken later wordt er ingeënt met het circo-vaccin. Weer drie weken later wordt er ingeënt tegen de pokken en nog eens drie weken later wordt er ingeënt tegen het herpesvirus. “Op die manier doen de duiven veel natuurlijke weerstand op en komen er in de loop van het seizoen weinig medicamenten aan te pas,” aldus Chris Debacker.
Vijf weken na het spenen wordt er vijf dagen behandeld tegen trichomonas. De oude duiven worden vijf dagen behandeld voor aanvang van het vliegseizoen. Daarna worden het de “gele druppels” in de bek van jong en oud bij de inkorving. Tegen de luchtweginfecties werd er voor aanvang van het vliegseizoen acht dagen behandeld. Een paar duiven werden ziek van adeno, waaronder ook de nationale asduif, maar zij overleefden de kwaal.

Een kijkje binnenin de hokken.Hokken met hygrostaat

Er wordt gespeeld op 35 m vlieghokken of 8 m voor de weduwnaars, 4 m voor het totaal weduwschap en 23 m voor de jonge duiven. In de nokken van de hokken hangen er ventilatoren die ieder uur een kwartier draaien. Deze worden alleen gebruikt tijdens het vliegseizoen. Er is een ventilatiestrook van 20 cm in het plafond van de hokken. Het zijn geïsoleerde hokken en er staan geen volières voor de hokken.
De hokken hebben allemaal een hygrostaat en als de luchtvochtigheid boven de 70 procent gaat dan slaan de verwarmingsplaten automatisch aan. De hokken worden tweemaal daags gereinigd en twee hokken hebben mesttransportbanden.
De grote kuis gebeurt direct na het einde van het vliegseizoen wanneer de duiven in de volière zitten. Verder zit er weinig glas in de hokken. Een hok weduwnaars en een hok jonge duiven zitten op houten roosters.
Chris Debacker heeft drie helpers in dienst. Roger Simons is helper bij de jonge duiven, Wim Dewitte verzorgt de duiven op het totaal weduwschap en Piet Vanwonterghem zorgt voor het opleren van de duiven, brengt de klokken naar het lokaal en korft de duiven in.

Zoon met moeder gekoppeld

De kwekers werden op 25 november gekoppeld en er werd één ronde eieren verlegd. De tweede ronde werd op 12 december gelegd en de derde ronde ligt nu geringd. Met drie rondes van de kwekers en één ronde van de weduwnaars wordt er gespeeld.
De stam van de kolonie wordt gevormd door de duiven van Rik Cools, een super kweker van Georges Soenens en Stevens-Luyten. Goed x goed wordt gekoppeld. Voor de koppeling op 25 november komen de partners op 11 november en 18 november twee dagen samen (voorkoppelen).
Wanneer er echte toppers gekweekt worden dan wordt de zoon met zijn moeder gekoppeld en wanneer de kweek meevalt gaat die dan direct naar het kweekhok. Kwekers die na drie jaar geen bruikbare duiven gegeven hebben verdwijnen. Bij Willem de Bruijn werden er nog duiven bijgehaald die reeds voor heel mooie resultaten gezorgd hebben.
Er wordt niet aan compensatiekoppelen gedaan. De kweekduiven krijgen licht tot 22 u en ’s morgens vanaf 7 u.
Bij de selectie van de jonge duiven moet men niet te vlug oordelen. Van de jaarlingen en oude duiven wordt er verwacht dat ze echt de kop kunnen vliegen. Het model speelt geen rol.

Kampioenschappen

Kampioenschappen zijn voor Chris helemaal geen doel, maar met de titel van 1e Nat. kampioen kleine halve fond jongen is hij wel heel tevreden!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.