DANNY & NICK VAN AVONDT - 1e Nat. Kampioen Grote halve fond jaarse

Liefhebber: 

Wespelaar – Wespelaar is een deelgemeente van Haacht en ligt in Vlaams-Brabant. Het is vooral bekend voor het gratis "Blues Festival" dat in augustus voor de 30e keer van start ging en dat kon rekenen op een massaal opgekomen en enthousiast publiek. Met de duivensport is het er droevig gesteld want Danny & Nick Van Avondt zijn nog de enige duivenmelkers die de gemeente rijk is.

De hoofdgemeente Haacht kan nog rekenen op een 20-tal duivenmelkers en heeft uiteraard haar bekendheid voor een groot stuk aan de duivensport te danken. De “Gouden Duif” vond vele jaren plaats in het scholencomplex “Don Bosco” en was jaarlijks een ontmoetingsplaats van vele Belgische, Nederlandse en Duitse duivenmelkers.
Haacht heeft dan ook nog “Brouwerij Haacht” die wijd en zijd bekend is om zijn karaktervolle “Primus” en die nog steeds een zeer gewaardeerde sponsor is van de “Gouden Duif”. 
Tot 2016 werd er met groot succes gespeeld onder de naam Henri & Danny Van Avondt. Vanaf 2017 kwam Nick zijn vader Danny vervoegen aan het roer van de kolonie en deze succesvolle trend werd verder gezet. In 2017 streden ze voor de eer op vele fronten maar de blikvanger van het jaarpalmares is ongetwijfeld de titel van 1e Nat. Kampioen Grote Halve Fond Jaarlingen.

De mooie hokken in Wespelaar.“Million” en “Super Million”

Overgrootvader “Polle” en grootvader Gerard Van Avondt waren twee duivenmelkers die het behoorlijk deden op de vitesse in Werchter. Vader Henri verhuisde in 1964 naar Haacht en begon er in 1965 met duiven onder de naam Henri Van Avondt. Er werd gestart met de duiven van vader Gerard die knap presteerden op Quiévrain en Noyon. In 1976 kwam zoon Danny hem vervoegen en er werd gespeeld als Henri & Danny Van Avondt.
In 1988 werd de overstap gemaakt naar de halve fond. In het begin met eigen duiven die goed presteerden op de kleine halve fond maar ietsjes te kort kwamen op de grote halve fond. In 1991 werden er 10 koppels eieren gehaald bij Gommaire Verbruggen, Kaggevinne. De combinatie van de “Goede Blauwe” (oud soort) x een dochter van de “Kadet” van Verbruggen gaf de “003/94” die een supervlieger en superkweker was. Hij zorgde voor een geweldige nakweek en werd vader van 4e nat. Bourges, 21e nat. Bourges, 1e semi-nat. La Souterraine, 1e prov. Vierzon enz.

Er werd ook een doffer B95/6508292 gehaald bij Jos & Jules Engels, Putte en gekoppeld met het eigen soort werd hij grootvader van “De Flor”. “De Flor” gekoppeld met “Dochter Chippolini” (L. & M. Baertsoen) werd vader van “Million” (1e nat. asduif Grote Halve Fond 2007) en “Super Million” (2e nat. asduif grote halve fond 2008). 7 Broers en 8 zusters van “Million” en “Super Million” bevolken het kweekhok en vormen de basis van de huidige successen.
Gedurende vier jaar werd er regelmatig iets gehaald bij Ronny Menten, Rummen en in Haacht was dat ook een schot in de roos. “Dikke Ronny” werd de vader van “Janne” B16/2050737 en die werd in 2017 de 1e Asduif Halve Fond Brabantse Unie.
In 2008 werden er ook duiven gehaald bij Marcel Aelbrecht, Lebbeke waarmee men in Haacht vooral succesvol was in de nakweek. 

Ook werd er nog een duivin gehaald bij de tandem Jespers-Vanderwegen en die werd moeder van “Blue Million” B16/2050786. Bij Bart & Nance Van Oeckel, Oud-Turnhout werd de duivin “Nance” gehaald en die werd moeder van “Beauty Million” B16/2050773.
Tot 2010 werd er met oude, jaarse en jonge duiven gespeeld. Dat jaar werd alles publiek verkocht met uitzondering van 25 koppels kwekers. Het ging wat minder met de gezondheid van vader en dan werd er drie jaar alleen met jonge duiven gespeeld.
Vanaf 2014 werd er drie jaar uitsluitend met jonge duiven gespeeld op de hokken in Wespelaar maar nog onder de naam van Henri & Danny Van Avondt. In 2017 werd er gestart met 30 jaarse duivinnen en jonge duiven onder de naam van Danny & Nick Van Avondt.

KAMPIOENSCHAPPEN

2017
1e Nationaal Kampioen Grote Halve Fond Jaarlingen KBDB
1e Kampioen Grote Halve Fond jaarse Brabantse Unie
1e Asduif Grote Halve Fond jaarse Brabantse Unie met “Janne” 737-16
4e-5e-9e-15e Asduif Grote Halve Fond jaarse Brabantse Unie
1e Kampioen Grote Halve Fond jaarse Tussen Demer & Dijle
1e Asduif Grote Halve Fond jaarse Tussen Demer & Dijle met “Janne” 737-16
2e Asduif Grote Halve Fond jaarse Tussen Demer & Dijle met 769-16
2e-4e-6e-7e-9e Asduif Grote Halve Fond jaarse Tussen Demer & Dijle
1e Kampioen Grote Halve Fond jaarse Sans Peur
1e Asduif Grote Halve Fond jaarse Sans Peur met “Janne” 737-16
3e-4e-5e-6e-7e-8e-9e-10e Asduif Grote Halve Fond jaarse Sans Peur
3e beste jaarse Grote halve fond op 5 nationaals met “Beauty Million” 773-16
6e beste jaarse Grote halve fond op 6 nationaals met “Janne” 737-16
Kandidaat 1e Prov. Asduif KBDB GHF jaarse met “Blue Million” 786-16 (coëff. 1,01)
Kandidaat 1e Prov. Kampioen KBDB GHF jaarse (coëff. 20,77)

1e Nationaal Asduif Grote Halve Fond KBDB 2007
2e Nationaal Asduif Grote Halve Fond KBDB 2008
1e Nationaal La Souterraine 2002
Winnaar Gouden Duif 1998
Algemeen kampioen Brab. Unie Grote Halve Fond 1996-98-99-02-03-05
1e Kampioen KBDB Brabant Grote Halve Fond jonge duiven 1999
2e Kampioen KBDB Halve Fond oude duiven 1998

30 duivinnen... 12 doffers

Danny & Nick Van Avondt kwamen aan de start van het seizoen 2017 met een ploeg van 30 jaarse duivinnen, 120 jonge duiven en 36 koppels kwekers.
Voor de eerste keer werd er met jaarse duivinnen gespeeld. Na de 2e ronde van de kwekers werden twaalf doffers gekoppeld met 12 duivinnen en van zodra er gelegd werd werden deze meteen gescheiden. Twee dagen later werden de 12 doffers (dezelfde) opnieuw gekoppeld met 12 andere duivinnen. Nadat ze 5 dagen samen waren en zonder te leggen werden ook deze opnieuw gescheiden. Daarna werden de laatste zes duivinnen met 6 doffers gekoppeld en na 2 dagen werden die opnieuw gescheiden. Een rekensommetje leert ons dat 6 doffers gepaard waren met 3 duivinnen en 6 doffers met 2 duivinnen.

De duivinnen verbleven tot aan de eerste koppeling dag en nacht in een open volière. Zw werden 4 à 5 keer met de wagen weggevoerd en kwamen niet samen met de doffers tijdens het opleren. Op 8 april vlogen ze Momignies en vanaf de eerste wedstrijd werd er knap gepresteerd. In het begin liepen ze bij aankomst van een wedstrijd niet vlot binnen en toen werd er een lokker ingeschakeld. Maar eens de afstand groter werd was de lokker niet meer nodig. Alle duivinnen hebben praktisch 11 keer grote halve fond gevlogen. 
Het inkorven van de 30 duivinnen was toch wel een heel karwei. Doffers en duivinnen kwamen de eerste keer samen op Vierzon van 20 mei. Twaalf duivinnen en twaalf doffers kwamen 1 u samen en werden daarna terug in de volière gezet. Daarna kwamen er nog eens 6 duivinnen aan de beurt en die bleven ook 1 u samen met hun doffer en gingen daarna terug naar de volière. Rond 16 u werden alle duiven een laatste keer gevoederd.
Rond 17 u was het de beurt aan de laatste 12 duivinnen. Ook zij bleven 1 u bij hun doffer en werden dan rechtstreeks in de mand gezet. De andere duivinnen werden dan van uit de volière in de mand gezet. Afwisseling in de volgorde van inkorven zorgde niet voor betere of mindere prestaties.
De duivinnen kwamen maar één keer per dag los en trainden 1 u tot 1.30 u zonder problemen.
We kunnen stellen dat de duivinnen in principe maar één keer per dag echt gevoederd werden. ‘s Morgens kregen ze slechts een heel klein beetje eten en ‘s avonds was het dan “volle bak”.
Danny vindt het spel met duivinnen het gemakkelijkste systeem dat hij ooit gespeeld heeft. Het ging van zelf en iedere week gingen de duiven probleemloos de mand in.
Er waren ook weinig of geen problemen met het onderling paren. Overdag verbleven de duivinnen in de volière op stokken en op schabjes. Om 19 u kwamen ze binnen op het hok.
Danny Van Avondt : “Ik ben er van overtuigd dat het spel met oude duivinnen moeilijker zal zijn dan het spel met jaarse duivinnen. Daarom zal ik in 2018 gummi draden spannen boven de bodem van het hok om het samenhokken te vermijden. Maar in 2017 marcheerde het goed en dan moet je uiteraard niks anders proberen met je duiven.”

De volière van de duivinnen.Bijlichten vanaf half augustus

De 120 jonge duiven worden in twee rondes gefokt en bij het spenen blijven doffers en duivinnen samen. Er wordt verduisterd van 1 maart tot half juni. Vanaf half augustus wordt er bijgelicht. Het bijlichten wordt naar achter verschoven omdat de jonge duiven op die manier een boost in de conditie krijgen.
Van zodra de jonge duiven goed trokken werd er gestart met opleren... doorgaans zo rond 15 april. De jongen werden een tiental keren met de wagen weggevoerd tot 25 km. Eens opgeleerd werden ze in principe niet meer tussendoor weggevoerd. Na een slechte wedstrijd kon het gebeuren dat ze toch nog eens op een korte afstand gelost werden om de jongen opnieuw vertrouwen te geven.
Begin juni werden de jongen op de schuifdeur gespeeld. Bij de inkorving kwamen ze 1 u à 2 u samen en kregen dan een nestschotel in hun woonbak. Er werd niet naar bijkomende motivatie gezocht voor het jonge volkje.
De jongen trainden 1x per dag. De duivinnen trainden van 11 u tot 12.30 u... de doffers van 12.30 u tot 14 u. De jongen kregen ‘s morgens geen eten en in de namiddag (15 u) werden ze volle bak gevoederd.
De jongen gingen iedere week de mand in en vlogen allemaal het programma van de nationale vluchten voor jonge duiven. In 2017 vlogen de jongen zeer goed al was het op de nationaals iets minder. In 2016 deden de jongen het super !

Energie opdoen

De duivinnen worden iedere week gespeeld en bij aankomst van een vlucht op zaterdag en zondag krijgen ze volle bak “Sport Galaxy Light” van Beyers. In het drinkwater is er “Recovery” (Herbots). Op maandag en dinsdag wordt het eveneens “Sport Galaxy Light”. Op woensdag en donderdag (inkorving) wordt er volle bak “Sport Galaxy Energy” gevoederd. Voor de kleine halve fond wordt het tot aan de inkorving steeds “Sport Galaxy Light”.
Als voedingssupplementen wordt er afwisselend rodebietensap, Sedochol, of Herbosol verstrekt. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad gaat er Tarsin (eiwitten) over het voeder met ook nog Omega Oil, Optimix en Zell Oxygen.
Voldoende energie opdoen tijdens de week voor de wedstrijd is de boodschap en daarom krijgen jong en oud altijd een voldoende portie eten.

Gele druppels

Voor aanvang van het vliegseizoen werden de duiven 6 dagen behandeld tegen trichomonas. Eens ze vrij waren van tricho werden ze gans het seizoen bij de inkorving “gele druppels” toegediend. Danny ging één keer per maand op controle bij dierenarts Raf Herbots en er werd gans het seizoen geen tricho meer vastgesteld.
Tegen luchtweginfecties werd er halfweg het seizoen 1,5 dag behandeld met Ornimix en verder niet meer. Een keer per week kregen zowel jongen als duivinnen oogdruppels toegediend. Wanneer de duiven goed presteren moet ge er zo veel mogelijk van afblijven is het standpunt van Danny.

Duiven in de volière

In Wespelaar wordt er gespeeld op 9 m hok voor de jonge duiven... 1,8 m hok + een volière van 2m x 2m voor de duivinnen... en een hok van 9 m voor de kweekduiven. De hokken van de jonge duiven zijn voorzien van een kleine volière (hangvolière) voor de hokken waarin de jonge duiven de ganse dag verblijven. Ook de duivinnen zitten de ganse dag in de volière.
De verluchting gebeurt met roosters onderaan in de voorzijde van de hokken. Bovenaan en voor de duiven is een verluchtingspleet van 2 m die regelbaar is met schuiven. Een verwarmingsplaat wordt alleen gebruikt de eerste weken na het spenen van de jonge duiven. De zitjes worden elke dag gereinigd en de duiven zitten op roosters. De drinkpotten worden 1x per dag gereinigd.
Na de rui wordt de “grote kuis” gedaan en de hokken en woonbakken worden uitgeschuurd met Dettol. Na deze reinigingsbeurt zien de hokken er uit als nieuw.

Twee Topkweekkoppels

  • “Broer Super Million” B11/2137946 x “Blauw 617” B13/2006617 (Jespers-Vanderwegen).

Zij werden de ouders van “Blue Million” B16/2050786 met 1e prov. Blois 3122 d... 1e interprov. La Souterrainde 2645 d /14e nat. 16.613 d... 49e nat. Argenton 11.503 d... 3e nat. Chateauroux 14.955 d. Zij werden ook nog de ouders van “Witbaardje” B16/2050722 met 27e nat. zone Chateauroux 6276 d en van “Zwart Geschelpte Witpen” B16/2049880 met 21e nat. zone Chateauroux 6276 d... 98e nat. zone Bourges 4831 d... 31e prov. Bourges 1831 d...179e nat. Argenton 11.503 d.

  • “Zwart Geschelpte 277” B14/2177277 (broer “Million” en “Super Million”) x “Nance” B12/6318221 (Bart & Nance Van Oeckel). 

Zij werden de ouders van “Beauty Million” B16/2050773 met 19e nat. zone Argenton 4651 d /43e nat. 19.592 d... 22e nat. zone Chateauroux 1547 d... 34e nat. zone Chateauroux 6276 d... 47e nat. zone Bourges 4831 d. Zij werden ook de ouders van “Zwart Geschelpte 712” B16/2050712 met 92e nat. Argenton 19.952 d...149e nat. Bourges 28.078 d...16e Souppes 754 d.

Nog enkele toppers

  • “Zwart Geschelpt 864” B16/2049864 met 22e nat. zone Chateauroux 6276 d... 51e nat. zone Chateauroux 1547 d... 100e nat. zone Chateauroux 3670 d... 3e Soissons 879 d.
  • “Blauw 709” B16/2050709 met 28e nat. zone Bourges 4831 d... 88e nat. zone Chateauroux 6276 d... 35e interprov. Argenton 1957 d... 209e nat. Chateauroux 14955 d.
  • “Witpen 735” B16/2050735 met 48e nat. Argenton 11.503 d... 14e interprov. Chateauroux 1178 d... 48e interprov. La Souterraine 2645 d... 51e interprov. Chateauroux 2403 d.
  • “Blauw 769” B16/2050769 met 2e asduif grote halve fond Demer & Dijle jaarse... 90e nat. zone La Souterraine 3447 d... 22e interprov. Bourges 981 d... 29e interprov. La Souterraine 2645 d... 30e interprov. Argenton 1024 d... 74e intprov. Bourges 3455 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.