Liefhebber:
Onderwerp:
Evergem – Evergem grenst aan de industrie-as Gent-Zelzate langs het belangrijke zeekanaal Gent-Terneuzen. Het werd in 1547 onder de regering van Keizer Karel V gegraven en verbond de haven van Gent met de Westerschelde via het sluizencomplex van Evergem.
De nieuwste sluis uit 2008 is de grootste sluis voor de binnenscheepvaart in België. Onder Koning Willem I werd in 1825 het kanaal doorgetrokken naar Terneuzen. Vandaag is het een enorme waterweg met een lengte van 32 km en een breedte van 200 m die toegang verleent aan schepen van 125.000 ton.
Chris Hebberecht is er al vele jaren de blikvanger van de duivensport met vermeldingen in de nationale kampioenschappen op fond en grote fond. Ook 2015 was van hetzelfde kaliber en de topmelker uit Evergem werd 1e Nationaal Kampioen Grote Fond Oude duiven KBDB, 4e Nationaal Kampioen Fond Oude Duiven KBDB en had ook de 6e Nationale Asduif Fond Oude Duiven KBDB op de kooi !
Zo vader zo zoon !
Chris Hebberecht werd in een echte duivenfamilie geboren. Grootvader Henri was duivenmelker die het vooral op de vitesse waar maakte. Vader Octaaf was een uitstekende melker die vooral op de fond grote ogen gooide. Chris was al zeer jong door de duiven en duivensport gefascineerd maar wilde ook nieuwe paden bewandelen.
Vanaf 1974, Chris was toen 17 jaar, speelde hij op een eigen hokje. Met de afdankertjes van vader, of de jongen van de weduwnaars, behaalde hij de 6e nat. La Souterraine, de 1e prov. Poitiers en de 13e nat. Limoges jaarlingen en bewees hiermee dat hij heel wat in zijn mars had.
Het hok van vader was opgebouwd met duiven van Valère D’Hoker, Moortsele die het ras van Hector Desmet, Geraardsbergen onder de pannen had. Ook de duiven van Oscar Brackenier, Oosterzele, die een vriend van vader was, deden hun duit in het zakje. De “Zwarte Vereecke”, een goede kweekdoffer van Roger Vereecke, Deerlijk, was eveneens een schot in de roos. Deze doffer werd vader van 12 eerste prijsvliegers en zijn dochters waren heel goede kweekduivinnen. Er werd ook een heel goede kweker gehaald bij Jef Vandenberghe, Landegem. Die werd vader van de “Panda” (1999) of de beste duif over drie jaar in de Brugse Barcelona Club. De “Panda” is ook de grootvader van de superkweker “Top Star” bij Raoul & Xavier Verstraete, Oostakker. Hij werd ook vader van de “Axl” (2003) die het tot 1e nat. Asduif Grote Fond KBDB schopte.
Vader overleed in 1999 en de lijn van het succes werd door Chris verder door getrokken met de “Pancho” die in 2004 de 2e Nationale Asduif Fond KBDB werd. Hij was een kleinzoon van “Bjorn” die een superkweker was en zijn roots had bij het oud ras van vader.
De fakkel werd overgenomen door “Champion” die in 2005 de 2e Nationale Asduif Fond KBDB werd. Hij werd geboren uit “Zoon Lobke” x een duivin van R. & X. Verstraete. “Jaws” werd de 3e Nationale Asduif Fond KBDB in 2010 en won 7 eerste prijzen en vloog 5 keer in de eerste 58 nationaal.
“Jempy” (oud soort x duivin Jos Joosen) is een uitstekende kweekdoffer die onder meer vader werd van “Ike” die in 2010 zijn palmares opsmukte met de titel van 1e Nat. Asduif Fond KBDB. En dan hebben we “Edou”, een zoon van “Champion”, met 7e Nat. Asduif Fond 2014 en “Eros”, een zoon van “Jaws”, die in 2015 de 6e Nat. Asduif Fond KBDB werd.
Nat. Pau | 1980 d. | 33 | met “Deserteur” (1 afg.) |
150 | met “Emir” (2 afg.) | ||
Nat. Agen | 3524 d. | 75 | met “Expres” (1 afg.) |
77 | met “Elvis” (2 afg.) | ||
Nat. Perpignan | 5254 d. | 35 | met “Emir” (2 afg.) |
49 | met “Deserteur” (1 afg.) |
Een goed 2015
Chris Hebberecht : “Het seizoen 2015 was een heel goed seizoen met veel kopprijzen en talrijke noteringen in de kampioenschappen.
Het was een duidelijk beter seizoen dan 2014 toen de hokken hier verbouwd werden en ze een nieuwe gevel en een nieuw dak kregen. De duiven hebben zich toen moeten aanpassen aan deze nieuwe situatie.
Het seizoen opende met een slechte wedstrijd uit Limoges en meerdere duiven kwamen heel laat naar huis. Maar na een moeilijke start herpakten ze zich op Cahors met 30e, 85e, 92e, 93 nat. tegen 6576 d en 6 op 6. De trein stond opnieuw op de rails en er werd een knappe prestatie afgeleverd op Agen met 16e, 75e, 77e, 92e nat. tegen 3524 d en 4 op 4.
De duiven die het nationaal kampioenschap wonnen zijn allemaal een halve Brockamp. “Deserteur”, “Elvis” en “Emir” hebben alle drie een zoon van de “Eurodiamond” als vader. “Expres” heeft als moeder een dochter van de “Eurodiamond”.
Klassiek weduwschap
Chris kwam aan de start van het nieuwe seizoen met een ploeg van 48 oude en 48 jaarse weduwnaars. De oude weduwnaars vlogen hun laatste wedstrijd in 2014 uit Perpignan en Tulle. Daarna werd nog een ronde late jongen gefokt en aansluitend werd er nog eens “vuil gebroed”.
De eerste koppeling vond plaats eind januari en toen werd er een jong gekweekt. Eind maart volgde de tweede koppeling, toen werd er nog 4 dagen gebroed en daarna begon het weduwschap.
De duiven komen tijdens de winter tweemaal per week los wanneer het weer het toelaat. Vrij snel wordt er opgeleerd en in vijf etappes gaat het tot Moeskroen (50 km). Vervolgens wordt het Arras... 2x Clermont... Fontenay... Vierzon... Bourges... en Limoges. Na Limoges wordt de vliegploeg opgesplitst en wordt het nationaal programma gespeeld tot Barcelona.
Er wordt tweemaal per dag getraind en in het begin van het seizoen komt de vlag er aan te pas. Er moet minimaal een half uur getraind worden. Later in het seizoen, wanneer de duiven de conditie te pakken hebben, gaat dat een heel stuk vlotter. Oude duiven worden nooit verduisterd.
Bij de inkorving van Limoges krijgen alle doffers een nestschotel in hun woonbak en er komen drie duivinnen op het hok voor alle doffers. Later wanneer er minder duiven moeten ingekorfd worden worden de duivinnen zo’n 15 minuten half bak gezet naast de doffer. Daarna komen doffers en duivinnen eventjes bij elkaar, ze duiken in de nestschotel en dat is het moment om ze in de mand te zetten. Bij Chris Hebberecht is de vaste regel 'geen seks voor de wedstrijd'. Tijdens het inkorvingsritueel vliegen de thuisblijvers buiten.
Vanaf Limoges blijven doffer en duivin na aankomst van een wedstrijd tot ‘s anderendaags samen. Het kan ook dat de thuiskomers en hun duivin op een ander hok gezet worden om de andere duiven niet te storen.
Bij een langere periode tussen twee wedstrijden, 2 weken voor de fond en 3 weken voor de grote fond, moeten de duiven nooit een tussenvluchtje vliegen op voorwaarde dat er goed getraind wordt aan huis. De duiven worden gespeeld op het klassiek weduwschap en er wordt niet naar bijkomende motivatie gezocht. De conditie komt onder de duiven door goed te trainen... door een goed hok (oost gericht)... en door het warmere weer.
5 dagen opvoederen
“Bij aankomst van een wedstrijd worden de duiven een mengeling van 50 % sport + 50 % Superdieet gevoederd. De 50 % sportmengeling is samengesteld uit Champion Plus Black Label, Superstar Plus Black Label en Petit France Special van Versele-Laga. De volgende dagen wordt het dan Gerry Plus Black Label + superdieet + 10 % sport tot de laatste 5 dagen voor de inkorving wanneer het opvoederen begint. Er wordt opgevoederd met 50 % sport (3 soorten) + 50 % Energy Plus + snoepzaad.
De dag voor de inkorving gaan er vitamines in het drinkwater. Drie dagen per week wordt er Engelendrank-Topconditie en Luchtwegen mix van Blubke verstrekt. Ook gaat er Lecithine-olie en Probac Energy over het voeder. Bij thuiskomst gaat er ook Sedochol en eiwitpoeder (Brockamp) over het eten.”
Medisch met mate
Voor aanvang van het vliegseizoen (maart) gaat Chris met zijn duiven op controle bij de dierenarts. In 2015 werd er lichte coccidiose en trichomonas vastgesteld en er werd tegen deze kwalen behandeld. De week voor Vierzon werd er 4 dagen behandeld tegen luchtwegeninfecties met Soludox. Verder in de loop van het seizoen werd er niet meer tegen “kopziekten” behandeld. Praktisch bij iedere fondvlucht wordt er op zaterdagmorgen, met inkorving de volgende woensdag, 1/6 pilletje Flagyl opgestoken. Chris denkt er ook aan om in de toekomst de fameuze gele druppels te gebruiken i.p.v. de klassieke geneesmiddelen. Preventief werd er nog nooit een duif oogdruppels toegediend. Het motto in Evergem is nog steeds de duiven zo weinig mogelijk medicamenten toedienen.
1e Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB 2015 1e Nationale Kampioen Decathlon - Grand Slam of Belgium 2015 1e Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding 2014, 2007 & 2005 1e All Round Champion Belgische Verstandhouding 2014 1e Nationale Kampioen Decathlon - Grand Slam of Belgium 2014 1e Nationale Kampioen Superprestige - Grand Slam of Belgium 2014 1e Kampioen Grote Fond - Vierdaagse van de Zwalmvallei 2014 1e Algemeen Provinciaal Kampioen KBDB 2012 1e Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB 2010 1e Nationale Asduif Fond KBDB 2010 1e Nationale Asduif Grote Fond KBDB 2005 1e Nationale Asduif Oude Cureghem-centre 2007 1e Nationaal Kampioen Criterium der Azen 2004 & 2005 2e Nationale kampioen Champions League - Grand Slam of Belgium 2014 2e Nationale Asduif Fond KBDB 2005 2e Nationale Asduif Fond KBDB 2004 2e Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB 2004 2e Nationaal Kampioen Fond KBDB 2004 3e Nationale Asduif Fond KBDB 2010 4e Nationaal Kampioen Fond KBDB 2015 4e Nationaal Kampioen Fond KBDB 2013 5e Nationale Asduif Fond KBDB 2004 6e Nationale Asduif Fond KBDB 2015 6e Nationaal Kampioen KBDB Fond 2010 7e Nationale Asduif Fond KBDB 2013 7e Algemeen Kampioen KBDB 2013 10e Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB 2005 en 2006 13e Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB 2013 Beste liefhebber van het jaar 2007 op de Eendaagse Fond (BFC-cup) Keizer Jan Breydel Marathon-competitie (winst in 2010, 2012 en 2013 & 2015) |
Muziek op het hok
Sinds een paar jaren introduceerde Chris muziek op de hokken van de weduwnaars. Achter de weduwnaars zitten de kweekduiven en de muziek zorgt er voor dat ze elkaar niet horen. Op die manier worden de weduwnaars niet gestoord.
Chris opteert ervoor om zijn duiven niet zo massaal veel kilometers te laten vliegen. Hij wint het nationaal kampioenschap op de grote fond met 3 duiven van 5 jaar en 1 duif van 6 jaar. Hiermee wordt het bewijs geleverd dat die duiven niet versleten zijn. Het zijn voornamelijk zomerjongen die tijdens hun geboortejaar alleen maar opgeleerd werden en dat maakt ook een flinke slok op de borrel. Overdrijven met het aantal wedstrijden is zeker nefast.
Chris speelt al vele jaren volgens hetzelfde systeem en voorlopig gaat hij hiervan niet afwijken. Misschien gaat hij ooit wel eens meer vluchten in zijn programma inlassen maar men moet er rekening mee houden dat ge een duif kunt kapot spelen.
Wel inteelt
Er wordt onderdak gegeven aan 30 kweekkoppels. Het “oud soort” wordt vertegenwoordigd door de bloedlijnen van “Champion” en “Pancho”. Dochters en zonen van “Ike” zitten eveneens op het kweekhok. Een echt kweekkoppel weet Chris niet aan te duiden. Echte topkwekers wel... en “Champion” was zo’n superkweker met verschillende duivinnen. Er wordt wel aan familiekweek gedaan zoals zoon x moeder en broer x zuster maar deze kweekproducten worden daarna gekoppeld met vreemd bloed.
Nu en dan wordt er een duif bijgehaald of aan samenkweek gedaan. Bijgehaalde duiven moeten beter zijn dan de eigen duiven of minstens even goed. Met een nieuwkomer heeft Chris 3 à 4 jaar geduld want op de fond gaat het niet zo snel.
Selectie op het gevoel
Van de 96 oude en jaarse weduwnaars blijven er aan het einde van de rit maar 48 over. Ieder jaar komen er 48 nieuwe jaarlingen bij. De selectie bij oude en jaarse weduwnaars gebeurt voor een deel op het gevoel. Duiven die een slechte wedstrijd treffen krijgen respijt en een herkansing. Duiven die tweemaal de top halen per jaar zijn “blijvers”. Ook hier liever een topper die een keer mist en zich herpakt dan een gewone prijsvlieger. Een jaarling die niet goed presteert en het ook als tweejaarse laat afweten moet vertrekken.
Stro op de hokken
Een droog hok is belangrijk en bij de renovatie werd het vlieghok van de weduwnaars afdoende geïsoleerd. Het plafond boven en voor de duiven bestaat volledig uit draad en zonder schuiven. In het dak zijn alle compartimenten afzonderlijk dicht gemaakt zodat er geen luchtstromen (tocht) kunnen ontstaan. Het hok heeft een tamelijk groot glasoppervlak. Er heerst een goed hokklimaat en de vele kopprijzen die er gewonnen worden en asduiftitels die er behaald worden zijn hiervan het beste bewijs.
Op de vlieghokken ligt er het hele jaar bonenstro. In maart/april wordt het stro verwijderd en wordt het hele hok met de hogedrukreiniger onder handen genomen. Bij goed weer is het hok opnieuw snel droog en er gaat nieuw stro op de hokken voor een heel jaar. Voor aanvang van het vliegseizoen wordt er op alle hokken “grote kuis” gehouden (een week werk).
Tijdens het vliegseizoen krijgen alle vliegduiven afzonderlijk drinken in hun woonbak om onderlinge besmetting te vermijden.
Varia
“Ik ben blij dat de KBDB het nationaal vluchtprogramma, zoals het voor 2016 opgesteld is, gedurende drie jaar ongewijzigd zal behouden. De veranderingen die de KBDB-top doorgevoerd heeft zijn positief maar voor iedereen goed doen is onmogelijk. De achteruitgang van de duivensport zal trouwens door niemand gestopt worden.
De duivenliefhebberij legt druk op het gezin en het gaat alleen perfect waar man en vrouw alle twee duivenmelker zijn. Mijn kinderen zeggen "als we zien wat papa er allemaal moet voor doen... dat zien wij niet zitten". Omdat ik geen hulp krijg staat ook het spel met jonge duiven op een laag pitje.
De duivensport zal niet verdwijnen maar de groep duivenmelkers zal jaar na jaar kleiner worden. De oudere mensen zullen in de komende jaren massaal wegvallen.
Negatief vind ik dat we in Oost-Vlaanderen verplicht worden om onze fondduiven voor prijs te zetten op de halve fond. Het legt nog meer druk op de melker en op die manier worden de uitslagen vervalst.
Het beperken van het aantal duiven van de megahokken vind ik een goed idee. Op die manier zouden de kleine melkers meer aan bod komen.”
Downloads:
Auteur: