KAREL & STIJN DE ROUCK - 1e Nat. Gueret 11.926 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Oosterzele - Karel (53) en Stijn (25) De Rouck... vader werkt in de aluminiumconstructie van ramen en deuren en de zoon is leraar geschiedenis... vormen sinds 2009 tandem in de duivensport. Vader en moeder De Rouck kenden duiven van uit hun jeugd maar tot echte duivensport is het bij hen vroeger nooit gekomen. De buren recht tegenover... of de tandem Karel en Koen Leus... hadden wat problemen met het aanmelden van hun duiven op internet en Stijn zette dat helemaal op punt. En eerlijk gezegd... dat duivenwereldje interesseerde hem toch een beetje.
De buren Karel en Koen Leus speelden alleen met jonge duiven en op een bepaald moment (2008) hadden ze wat duiven op overschot en ze planden om 24 koppels bij Karel en Stijn onder te brengen die ondertussen al een duivenhok van een overleden sportvriend op de kop hadden getikt. Er werd uit die jonge duiven gekweekt en ze hadden meteen een excellente basis om mee van start te gaan.

Stijn bekwaamde zich in de duivensport via de buren Karel en Koen... internet... boeken en kranten en is ondertussen al een echte vakman. Vader Karel is een "handige Harry" en steekt meer dan een handje toe.
De basis van de kolonie Karel & Stijn De Rouck bestaat momenteel voor 90 % uit Leus duiven... die als basis de namen Eric Limbourg... Ludo Claessens... en Gevaert-Van Schoorisse hebben. De enkele andere duiven kwamen van Raf Den Haese, Moortsele (een goede vriend) en Raf Van Themsche, St. Eloois-Vijve.
Het team van 2013 bestond uit 8 koppels op totaal weduwschap die hun vel duur verkochten. Ze werden twee jaar na elkaar kampioen bij oude en jaarse in lokaal Ophasselt en hebben dit jaar al 7 eerste prijzen gewonnen. Daarbij komen nog 72 jonge duiven... geruggensteund door 20 kweekkoppels.
De eerste koppeling vond plaats op 25 november... er werd gefokt uit vliegers en kwekers... en de eerste eieren van de beste vliegers en kwekers werden verlegd onder stopkoppels. De geslachten bleven samen tot de eerste wedstrijd uit Noyon... daarna werden ze gescheiden en op de schuifdeur (vanaf 23 juni) gespeeld. Er werd verduisterd van 10 maart tot 23 juni en daarna werd er niet meer bijgelicht.
Bij de inkorving kwamen de jonge doffers en duivinnen zo'n half uur samen... voor Guéret mocht het ietsjes meer zijn en toen bleven ze 1,5 u samen. In het begin werd er geopteerd voor chaos op het hok van de jonge duiven maar naarmate er meer koppeltjes gevormd werden werd het over een andere boeg gegooid. Vader had wegkruipbakjes gemaakt en de laatste drie weken werd er voor de inkorving in de donkere hoekjes gestoeid dat het een aard had. Ook kregen de piepers eerder al een nestschotel in hun nestvak maar voor Guéret was er nog een extraatje voorzien en werd er ook stro op het hok gehaald. Op woensdag voor de inkorving werd de jonge bende nog gelost op 25 km en bleef bij aankomst een half uur samen... en ook op donderdag kwamen ze nog 1,5 u samen. Ze gingen met een dijk van een motivatie de mand in voor Guérent... en het resultaat was navenant. Belangrijk detail... tijdens het vliegseizoen staat er voor ieder jonge duivenhok een kleine volière. Bij goed weer staan de vensters van het hok dan dag en nacht open.
Wat de voedermethode betreft verwedden vader en zoon hun kansen op de "Plusmengelingen" van Versele-Laga. De jonge duiven worden iedere week gespeeld... ofwel kleine halve fond of grote halve fond. Op zaterdag bij thuiskomst vinden ze "Champion Plus" in het voederbakje en thee met elektrolyten in de drinkpot. Op zondag opnieuw "Champion Plus" + Hemolyt 40 + elektrolyten + glucose in het drinkwater. Op maandag krijgen de doffers 1/2 "Sport" + "Gerry Plus"... de duivinnen 100 % "Gerry Plus" en bij beide is er Sedochol + biergist over het voeder. Op dinsdag voor doffers en duivinnen "Gerry Plus"... op woensdag voor de duivinnen nog "Gerry Plus"... voor de doffers 1/2 "Champion Plus" + 1/2 "Energy Plus". Op donderdag voor doffers en duivinnen 1/2 "Champion Plus" + 1/2 "Engery Plus"... in 3 voederbeurten gevoederd. Bij de laatste vier voederbeurten gaat er "Boost X 5"+ lookolie + schapenvet over het voeder. Tijdens het vliegseizoen wordt er ook veel Naturaline gebruikt... ook "Vigosine"(soort Sedochol)... en "Entero Plus" om het drinkwater te verzuren.
Na het spenen van de jongen werd er gedurende 5 dagen behandeld tegen trichomonas. De jongen werden in deze periode goed gevoederd om uit te groeien... en daarna werden ze een paar weken op regime gezet. "Vigosine"... "Optima Forma" (veel oregano) werden dan royaal gebruikt. Medisch wordt er kort op de bal gespeeld en men gaat regelmatig op controle bij de dierenarts. Tijdens het seizoen kreeg het jonge geweld nog een trichopilletje toegediend. Na Chateauroux werd er één maal behandeld tegen luchtwegeninfecties. Bij aankomst en vertrek wordt terramycine oogzalf gebruikt.
De nationale winnares is <B>"Nina" B13/4124430.<B> Op de 3e wedstrijd van het seizoen (7 juli) is ze verloren gevlogen en kwam pas na 20 dagen opnieuw opdagen. Op Bourges nationaal dook ze naar de spoetnik tussen de andere thuiskomende duiven... en ze was helemaal niet getekend door haar avontuur.
Op dat moment waren de duivinnen met 14 eenheden tegen 25 doffers duidelijk in de minderheid en werd er besloten om het duivinnetje maar te behouden. Maar meteen trainde ze "volle gas" mee met de andere jonge duiven. Ze vloog daarna tweemaal Angerville en won geen prijs... maar daarna raakte ze gepaard met een doffer en toen kwam er schot in de zaak en won ze Orleans 53e/618 d... Angerville 44e/450 d... Angerville 81e/244 d. En op Guéret ging ze voor de eerste keer mee op een nationale wedstrijd (12e get) en won de eerste nationaal tegen 11.894 jonge duiven en was de snelste van het totale contingent van 14.550 Guéret-vliegers.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.