NIELS BROECKX - 1e Nat. Bourges 26.549 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Oud-Turnhout – Wat Parijs de laatste weken is voor de mondiale sport, is Oud-Turnhout voor de nationale duivensport. Hier is het te doen! Tot dit weekend stond de teller nationale overwinningen op drie (2x Bart en Nance Van Oeckel op Tulle en Limoges, 1x Luc Van Mechelen op Bourges). Dit weekend deden Niels Broeckx en Luc Van Mechelen daar nog twee stuks bij wat de teller dus op vijf zet. En dan werd Nationaal Limoges ook nog eens gewonnen door de familie Noeyens die ook in Oud-Turnhout inkorven!

Nog eens een bewijs hoe belangrijk wind en ligging zijn in de duivensport. De resultaten van Jan, Marleen en Niels Broeckx bewijzen echter ook hoe moeilijk het blijft om te winnen in de duivensport. Je mag dan misschien wel in de goal liggen, je ligt daar nooit alleen! Tweemaal reeds werd de familie Broeckx dit jaar 2e Nat. (2e Nat. Tulle 5756 jaarse en 2e Nat. Limoges 6889 oude), twee keer werden ze op de meet geklopt door dorpsgenoten en boezemvrienden Bart en Nance Van Oeckel.

De hokken van Jan, Marleen en Niels Broeckx in Oud-Turnhout.Meer dan verdiend was het dan deze week eindelijk aan hen, en als ze winnen doen ze het met stijl. “Queen Bourges” (B24-6181545) kwam thuis om 14:33:27u (1403,04 m/m) en kwam zo bovenaan de uitslag te staan. Ze stond deze plaats niet meer af en won zo de eerste Bourges voor jonge duiven, een monument op de vluchtkalender, en ze werd snelste van de hele lossing tegen 39.695 d.

Bij Broeckx vatten ze het seizoen aan met 100 oude en jaarse (20 doffers en 80 duivinnen op klassiek weduwschap) en 300 jongen (momenteel nog een 140). Voor die jongen staan 50 kweekkoppels in en op het einde van het seizoen kweken ze ook een ronde uit de beste vliegers. De kwekers werden voor het eerst gekoppeld rond 10 december. Daarnaast koopt Jan ook ieder jaar een 20-tal bons bij lokale verenigingen. Zoveel jongen zijn nodig omdat ze zo goed als alles spelen. Snelheid, hafo, fond, oude, jaarse, jongen, alles passeert hier de revue. Ze winnen nu 1e nationaal bij jongen, hun twee 2e plaatsen dit jaar waren bij de oude en de jaarse. 

De jongen werden verduisterd van begin maart tot eind juni (17 u tot 8 u) en bijgelicht van eind juni tot einde seizoen (tot 23 u). Jan is een voorstander van heel veel rijden met de duiven. De jongen worden tot wel 40 keer weggevoerd en ook na de opleren wordt er, normaal gezien, nog 1 keer per week met ze gereden (60 km).

De winnende duivin en haar ploeggenoten waren een vitesseploeg. Omdat ze in de kampioenschappen toch geen kans meer hadden en omdat ze wel goed aan het komen waren, besloot Jan ze klaar te stomen voor Bourges en ze daarop dan op nest te spelen. Ze bleven dus thuis van de vitesse en werden op nest gebracht. Daarna werd er alle dagen mee tot Vilvoorde gereden, vlogen ze vervolgens een vitesse- en een hafovlucht en dan gingen ze de mand in voor Bourges. Op nest dus. 

Er wordt hier dus veel gereden, enerzijds omdat Jan gewoon gelooft in die verplichte training en anderzijds om praktische redenen. Ze vliegen met zoveel ploegen dat alles thuis een voor een laten vliegen enorm lang zou duren. De dag van inkorving voor Bourges zijn ze nog tot Ittre gevoerd (90 km). Opzettelijk loste Jan niet te vroeg zodat ze verplicht in de hitte moesten vliegen. Op die manier wil hij ze laten wennen aan hete weer.

B24-6181545 “Queen Bourges”Op het hok Broeckx staan de voermengelingen van Beyers op het menu. Begin van de week “Vandenabeele”, vanaf woensdag komt daar 50% energy bij en de laatste dagen puur energy en dit alles volle bak.

Bij thuiskomst van de vlucht krijgen ze pas na een uur of 2-3 eten, eerst een beetje tot rust komen. Alles krijgt samen eten en dan zijn ze toch allemaal wat rustiger. Er gaat hier niets over het voer of in het drinkwater, alleen appelazijn wordt een heel jaar, ter ontsmetting, in het water gedaan. Baat het niet dan schaadt het niet. Toevallig hoorden wij deze week op de radio dat triatleten in Parijs in verband met het vuile Seinewater na het zwemmen cola dronken omdat het zuur in de cola ontsmettend zou werken.

Zoals eigenlijk iedere nationale winnaar, had ook “Queen Bourges” haar melkers verrast. Ze kwam thuis en bleef nog wat rondcirkelen. Jan dacht eerst nog dat het eentje van een andere vlucht was, maar het bleek toch een jong uit Bourges te zijn. De lokkers werden gelost en na ongeveer een minuut kwam ze dan binnen.
Ongetwijfeld een minuut die heel lang duurde voor Jan, Marleen en Niels, maar de beloning achteraf is oh zo mooi. Eerste Nationaal Bourges bij de jongen, die blinkt op je palmares. Wij zijn benieuwd wie er volgende week wint, daar in Oud-Turnhout!


B24-6181545 “Queen Bourges”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.