Liefhebber:
Onderwerp:
St. Katelijne-Waver – Voor de interprovinciale winnaar oude duiven Chalon-sur-Saône stonden we op de dorpel bij Alfons Weuts uit St. Katelijne-Waver. Ofschoon hij regelmatig goed zijn prijzen speelt was deze interprovinciale zege voor de 81-jarige gepensioneerde fabrieksarbeider toch een van de hoogtepunten uit zijn carrière.
Alfons had 6 oude doffers in concours en het is zijn 5e getekende duif die de overwinning voor zijn rekening neemt. Deze overwinning betekent geenszins dat de winnende doffer op zijn lauweren kan gaan rusten want bij de eerstvolgende gelegenheid gaat hij opnieuw de mand in.
Alfons Weuts houdt zijn kolonie beperkt en hij komt aan de start van het nieuwe seizoen met een ploeg van 21 weduwnaars en 50 jonge duiven. De doffers worden gespeeld op het klassiek weduwschap. Ze worden gekoppeld de eerste week van december en trekken een koppel jongen groot. Er volgt daarna geen tweede koppeling meer en via 1x Quiévrain... 1x Noyon... en 1x Souppes-sur-Loing wordt het seizoen aangepakt. De ploeg wordt dan in twee gesplitst en het hok dat Vierzon vloog gaat nu naar Limoges. De ploeg die nu Chalon-sur-Saône vloog gaat dan de mand in voor Chateauroux. Bij de inkorving krijgen de doffers een kwartiertje de nestschotel in hun nestvak. Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners zo’n 2,5 uur samen.
De “Bandiet” B14-6097904 is de interprovinciale winnaar. Het is een blauwe doffer die in zijn geboortejaar werd opgeleerd maar in 2015 werd hij door omstandigheden niet gespeeld. Dit weerhield hem niet om dit seizoen flitsend uit de startblokken te komen. Het is een zeer tamme doffer die bij het voederen steevast in de handen van de melker pikt en die elke indringer met krachtige vleugelslagen uit zijn woonbak ranselt. Bij zijn aankomst van Chalon-sur-Saône zag hij de was van de buurvrouw stevig wapperen en het duurde zeker twee minuten vooraleer bij binnenliep.
De medische begeleiding van Alfons blinkt uit door zijn eenvoud. Naast de verplichte inentingen gebeurt er medisch de laatste vijf jaar helemaal niets meer. Een zeer strenge selectie moet de gezondheid op peil houden en bij de minste hapering verdwijnt de duif met een weerbarstige gezondheid in het mandje voor de poelier. Bij Alfons Weuts mogen we gerust schrijven... het succes van de eenvoud !
Auteur: