OMER HOOYLAERTS - 1e Nat. Vierzon 16.892 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Houwaart – Gelegen nabij Tielt-Winge in Vlaams-Brabant, was deze gemeente zondagavond het decor van een fantastisch gebeuren. Voor Omer Hooylaerts werd deze dag het hoogtepunt in zijn duivensportcarrière, een onverwacht en bijgevolg onvergetelijk moment. Het was aan een snelheid van 1307,66 m/min dat zijn junior de snelste was van het jonge deelnemersveld. Onvermijdelijk was het even slikken voor deze kranige veteraan, maar Omer prijst zich gelukkig met deze knalprestatie en geniet ervan met volle teugen.

De duivenhobby is er thans enkel ter opvulling van zijn ‘veel te weinig’ vrije tijd. Jawel, het is misschien niet te geloven, maar Omer is met de uitbating van zijn garage nog steeds fulltime zelfstandige. Al heel wat jaren voorbij zijn pensioenleeftijd kan hij er nog steeds niet mee stoppen. Hulp van een verzorger heeft hij nooit gehad en zelf heeft hij enkel ’s morgens in alle vroegte en ’s avonds na een uur of zes tijd om zich over zijn gevederde vrienden te ontfermen. Een systeem wat al die jaren nooit goed heeft gewerkt en noodgedwongen aangepast diende te worden.

B24-2089752Albert

Omer heeft het geluk gehad om gedurende zijn jonge leven de schoolbanken te delen met zijn goede vriend Albert Derwa. Het is dankzij hem dat de duivenhobby van Omer terug behapbaar is geworden. Omer: “ Het is Albert die mij terug op het rechte pad geholpen heeft, want met de duiven was het hier echt ontspoord. Er was een moment dat er tot 700 duiven op de hokken gehuisvest waren, ik kon dat echt niet meer aan. Ik was wat te goed bevriend met de beestjes en streng zijn was daardoor een moeilijke opgave. Albert gaf het advies alleen maar te houden wat ik aan kon en om enkel nog met de jongen te spelen. Ik heb dan een duchtige selectie en opruimactie doorgevoerd en de helft van mijn duiven weggedaan. Momenteel staan 11 hokken leeg en dat is een hele verbetering. 

Pascal

In 2016 had ik een bon gegeven bij de steunactie van de Hagelandse Sponsorgroep, maar ik had er ook één kunnen kopen, deze van Pascal Ariën. In plaats van een koppel eieren kreeg ik van Pascal twee legsels en nog wel van zijn beste vliegduiven. Een koppel was van zijn 1e nat. Tulle waarvan de jongen witogers waren. Daar ben ik dan van beginnen kweken en de jongen die eruit kwamen vlogen goed. Maar hier op de hokken zit alles een beetje door elkaar en bovendien wissel ik de duivers en duivinnen elk jaar van hok. Bijgevolg zitten nooit dezelfde koppels bij elkaar, wat volgens mij meer mogelijkheden met zich meebrengt. Het nadeel is echter dat ik er een heel slechte duivenboekhouding op na hou en dat ik zodoende niet altijd de juiste afstamming van mijn duiven ken. Van het winnende duifje (B24-2089752) uit Vierzon ben ik enkel zeker van de moeder en dat is er één uit die van Pascal Ariën.

Vierzon

Het seizoen werd aangevangen met een 60-tal jongen, een groep die in vergelijking met vroeger best doenbaar is. Deze jonge garde, een eerste en tweede ronde, zit allemaal samen op de hokken. Het enige onderscheid wat gemaakt wordt is bij de keuze als ze de mand ingaan. Als de eerste reeks naar Soissons ging, moest de tweede reeks naar Momignies. Vorige week was het de eerste ronde die naar Bourges ging en de jongere duiven naar Soissons. Het voorbije weekend op Vierzon was het omgekeerd en de beurt aan de laatste groep om een nationaal te vliegen, met het gekende resultaat als gevolg. 
Omer: “Door het feit dat de duiven niet gescheiden zitten, worden er heel wat koppeltjes gevormd. Zij beginnen of maken dan een nestje, maar omdat alles elke week de mand in moet, gaan de nestjes meestal kapot en beginnen ze weer opnieuw. De jonge doffer en nationale primus op Vierzon, was echter gepaard met één van de lokkertjes die tussen de duiven zitten. Door deze thuisblijvende partner bleven de eitjes warm waardoor het nestje al die weken intact bleef. Het gevolg was dat er nu voor de inkorving van Vierzon een pieper van bijna drie weken oud in het nest lag. waarschijnlijk was dit de motivatie om met deze stunt uit te pakken.”

En verder

Omer bouwde zijn kolonie op met duiven van o.m. Marc Vlaeminck, Michel Beinaert en Dirk Roelants, en vanzelfsprekend zit er ook wat tussen van Albert Derwa. 
Het voeder komt al jaren van de firma Natural met als voornaamste de Sport-mengeling. Verder probeert Omer de goede raad van kameraad Albert op te volgen, hetgeen vooral betekent dat alles simpel moet zijn. Wel ziet hij nog steeds heel graag ‘veel’ duiven naar huis komen, maar voortaan zal het binnen de perken moeten blijven. 
Een nationale zege als deze brengt heel wat teweeg en in Houwaart hebben ze dat geweten. Een dikke proficiat, maar ook wensen we Omer nog veel geluk naar de toekomst toe. Nog meer specialisatie met de jongen, wie weet wat er nog volgen zal, tot dan!


B24-2089752

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.