Liefhebber:
Onderwerp:
Wevelgem - Deelnemen is belangrijk, winnen een must! De meesten onder ons zullen deze spreuk niet op dezelfde manier in hun geheugen gegrift zien staan. Toch zit er veel waarheid in, zeker ten huize Gino Clicque. Sedert acht jaar is Gino fulltime aan de slag in de duivensport. Meer nog, duivensport is te Wevelgem een familiebusiness.
Naast Gino neemt dochter Laura de duivenverzorging op zich en ook zoon Jasper springt dagelijks twee uur bij. Voor de familie Clicque is duivensport een levensvisie geworden waarbij geen inspanning teveel is. Het is een levensvisie waarbij schitteren het codewoord vormt.
Hoe het begon...
Gino, ‘The fabulous pigeoneer from Wevelgem city’, kwam er niet zomaar. Het is een verhaal dat al op heel jonge leeftijd startte. Op tienjarige leeftijd werd een eerste zaadje geplant. Onder de vleugels van papa Germain zette Gino zijn eerste stappen in de duivensport. Germain runde een kleine kolonie snelheidsduivels. Dat duivensport op dat moment niet de prioriteit betekende in het gezin Clicque is een understatement. Duivensport was op dat moment een aangenaam tijdverdrijf, maar zeker niet meer. Alle energie bij papa Germain stak in het runnen van het familiebouwbedrijf. Als pater familias nam hij het bedrijf en zijn familie op sleeptouw. Een rol die hij veel te snel diende door te geven aan zoon Gino. Een tragische ziekte bij papa Germain zorgde ervoor dat Gino op 17-jarige leeftijd het gewicht van de familie en het bouwbedrijf op zijn schouders kreeg. Veel te snel! Maar er was geen weg terug.
En wat met de duivensport? Wel, daar had papa Germain een jaartje eerder toch een extra zaadje kunnen planten bij Gino. Hij regelde een vakantiejob bij André De Smet, één van de topkolonies op dat moment in de duivensport. Gino leerde die zomer duivensport beoefenen op een heel ander niveau. Heel veel aspecten van duiven verzorgen werden ten huize De Smet tot in de kleinste details aangepakt. De zomer van 1976 betekende het grootste geschenk dat hij ooit van zijn vader kon krijgen. Het was op dat moment dat Gino het zeker wist: ‘Duivensport wordt mijn leven!’
Een gevulde prijzenkast!
Ondertussen zijn we zomaar even 47 jaar later. Wat begon als een droom, wat begon als een roeping, dat resulteerde in één van de meest indrukwekkende kolonies die onze duivensport rijk is. Grote woorden hoor ik jullie denken. We hebben wat cijfers om dit te staven. De kolonie Clicque slaagde er de voorbije jaren in om maar liefst zeven nationale en twee internationale overwinningen naar Wevelgem te katapulteren.
1ste Nat. Bourges 1996
1ste Nat. Montlucon jaarlingen 2014
1ste Nat. Limoges jaarlingen 2015
1ste Nat. Agen jaarlingen 2016
1ste Nat. Chateauroux jaarlingen 2018
1ste Internat. Agen duivinnen 2016
1ste Nat. Agen jaarlingen 2022
1ste internationaal Agen jaarlingen 2022
1ste Nat. Libourne oude duiven 2022
Maar daar stopt het verhaal niet. Ook op de nationale kampioenschappen liet Gino zich meer dan gelden. Maar liefst 3x maal vlagde hij af als nationaal kampioen.
1ste Nat. kampioen fond oude duiven 2012
1ste Nat. kampioen fond jaarlingen 2018
1ste Nat. kampioen grote halve fond jaarlingen 2014
Naast bovenstaande nationale triomfen piloteerde hij maar liefst 6x een topduif naar de titel van nationale asduif.
1ste Nat. asduif fond jaarlingen 2014
1ste Nat. asduif fond jaarlingen 2017
1ste Nat. asduif fond jaarlingen 2018
1ste Nat. asduif grote halve fond oude duiven 2018
1ste Nat. asduif grote halve fond oude duiven 2020 (gespeeld door Ronny Menten)
En daar wordt in 2024 de zesde 1ste nationale asduif aan toegevoegd met Hannah Mae. Zij wint de titel van Nationale Asduif kleine halve fond jonge duiven.
B24-3059539 ‘Hannah Mae’
Wie is nu de superduif die voor een nieuw hoogtepunt zorgde in 2024? ‘Hannah Mae’ is een zeer mooi gebouwd blauw duivinnetje. Zij is de dochter van ‘Silver Olympic’, de 2de nationale asduif zware fond jaarlingen 2021. Hij schitterde hierbij met een 28ste nationaal Agen en een 29ste nationaal Narbonne. ‘Silver Olympic’ is een kleinzoon van ‘Mario’, de 1ste nationaal Limoges. Langs moeders zijde spelen de edele genen van ‘Prince Rudy’, de 1ste nationaal Limoges 2015 te Wevelgem, een belangrijke rol. ‘Silver Olympic’ toonde al over een buitengewoon genenpakket te beschikken. Zo vloog zijn dochter ‘Yara’ dit jaar naar de provinciale overwinning uit Bergerac, en lukte hiermee ook een 10de nationaal.
De moeder van ‘Hannah Mae’ is een dochter van ‘Turbo Piraat’. Deze topper vloog een schitterend palmares bij elkaar met onder andere een 7de nationaal Chateauroux en een 9de nationaal Gueret. Hiermee vlagde hij af als 12de nationale asduif grote halve fond. ‘Turbo Piraat’ zat toen gekoppeld op een dochter van ‘Devil Prince’, de 1ste nationaal Montluçon. Zijzelf kan eveneens verschillende topnoteringen voorleggen. Deze resultaten vlagden haar af als 13de nationale asduif grote halve fond. ‘Daughter Turbo Piraat 841’ is met andere woorden een kruising van de absolute top gekoppeld op de absolute top. Nog indrukwekkender dan de afstamming is haar status als kweekduivin. Zo is ze reeds moeder van de 6de nationaal Limoges, moeder van de 11de nationaal Chateauroux, moeder van de 5de provinciale asduif fond en moeder van de 13de nationale asduif Allround. Met ‘Hannah Mae’ zet ‘Daughter Turbo Piraat 841’ een vijfde topper op de wereld. Van een fenomeen gesproken.
Dat ‘Hannah Mae’ er eentje met bijzondere kwaliteiten is, bewijzen haar resultaten. Zij vloog achtereenvolgens naar:
Orleans provinciaal jonge duiven (28 juli): 5de tegen 7241 d.
Orleans lokaal jonge duiven (3 augustus): 5de tegen 1017 d.
Chateaudun lokaal jonge duiven (18 augustus): 5de tegen 474 d.
Fontenay lokaal jonge duiven (25 augustus): 11de tegen 883 d.
Montoire provinciaal jonge duiven (1 september): 3de tegen 4702 d.
In een tijdsbestek van een dikke maand vloog zij het hele peloton aan flarden. Het was ook snel duidelijk dat zij bijzonder hoog zou scoren in de nationale kampioenschappen. Wetende dat er 4 topnoteringen nodig zijn om de nationale titel binnen te rijven, betekent dat het minste resultaat, zijnde Fontenay, zelfs kon geschrapt worden. Ondanks de fenomenale reeks blijft het natuurlijk afwachten. Uiteindelijk viel de uitslag in de bus en kon de champagne knallen. ‘Hannah Mae’ mocht en mag zich kronen tot 1ste nationale asduif kleine halve fond jonge duiven KBDB 2024.
Systeem jonge duiven
‘Hannah Mae’ flitste enkele weken op rij genadeloos. Maar zij was niet de enige bij de jonge garde van de kolonie Clicque. Het vormpeil was duidelijk bijzonder hoog. Nochtans ligt de focus te Wevelgem vooral bij de jaarlingen en de oude duiven. De jonge duiven worden pas echt onder stoom gebracht in augustus, wanneer het seizoen van de seniors eindigt. De jonge garde wordt verduisterd tot 21 juni of de langste dag. Daarna wordt het verduisteren in 10 dagen afgebouwd. Er wordt nooit licht bijgestoken te Wevelgem. De jonge duiven blijven door elkaar zitten tot drie weken voor de eerste nationale vlucht. Het is dan ook niet uit te sluiten dat er her en der een nestje gemaakt wordt. De geslachten worden onherroepelijk gescheiden op dat moment. Daarna start het principe van de schuifdeur. Voor inkorving krijgt de jonge garde ruimschoots de tijd om met elkaar te flikflooien. Bij thuiskomst blijven de geslachten tot ’s anderdaags bij elkaar.
Wat zorgde nu voor die absolute topvorm in 2024? Dat is heel moeilijk te achterhalen. Toch zijn er een aantal essentiële zaken in het systeem te Wevelgem.
Zo zweert Gino bij zuurstof. Een overvloed aan zuurstof is essentieel voor een blakende gezondheid. Om deze reden vertoeven de duiven overdag hoofdzakelijk in volières en krijgen ze hierdoor een groot bad verse lucht.
Ten tweede is regelmaat en voorspelbaarheid belangrijk ten huize de familie Clicque. Op deze manier weet iedereen elke dag welke taken er dienen vervuld te worden. Hiervoor ontwikkelde Gino samen met de firma Vanrobaeys een uitgekiend en exclusief voedingsschema. Dit wordt aangevuld met enkele essentiële producten. Op maandag en dinsdag wordt standaard Gervit W van Röhnfried gebruikt. Woensdag en donderdag staat Avidress op het menu. Vrijdag en zaterdag is er appelazijn.
Ten derde wordt te Wevelgem nooit blind gekuurd. Elke twee weken komt dierenarts Pascal Lanneau langs om de kolonie te controleren. Er wordt naar zijn advies geluisterd om te handelen. En voor de rest is het vliegen en presteren. En dat heeft het peloton jonge duiven in 2024 meer dan behoorlijk voor elkaar gebracht!
De seniors
Maar zoals geschetst ligt de focus te Wevelgem vooral bij de jaarlingen en de oude duiven. Te Wevelgem wordt met de beide geslachten aan wedstrijden deelgenomen. Het is wel zo dat het dubbel weduwschap niet meer toegepast wordt bij de oude duiven. Zowel de doffers als de vliegduivinnen leveren hun prestaties met thuiszittende partner. Focussen we eerst even op de duivinnen. Deze werden gekoppeld begin december en kweken één ronde. Eind maart worden de duivinnen opnieuw gekoppeld. De eerste vluchten worden betwist op broeden. De duivinnen blijven samen tot einde broeden. Hier en daar zal er ook eens een eitje uitpikken. Gino vindt dit niet nadelig. De pap die de duiven ontwikkelen om hun jongen te voeden, is een bron aan vitaminen en energie. Het zorgt voor een boost in het vormpeil van de duiven. De duivinnen worden ook verduisterd van begin maart tot begin mei. Zo blijven de duiven competitief tot de laatste vlucht. De doffers worden standaard niet gekoppeld voor de vroege kweek, maar komen evenals de vliegduivinnen samen begin maart om te broeden. Daarna start ook voor hen het weduwschapsseizoen. De rest verloopt zeer gelijkaardig met de aanpak van de duivinnen.
Voor het seizoen 2025 is er te Wevelgem wel één bijzondere groep. Door de veelheid aan jonge duiven die uitstekende prestaties afleverden, diende er een oplossing gevonden te worden voor de latere rondes. Gino besliste om deze op de schuifdeur de spelen of hetzelfde systeem van de jonge duiven. Zo krijgen alle duiven een kans om hun kwaliteiten te tonen.
De voeding en de aanvullende verzorging is zeer gelijkaardig met de aanpak die we beschreven hebben bij de jonge duiven. Verder doen de volières voor elk hok dienst als verblijfplaats tijdens de daguren. Standaard trainen de duiven 1x per dag. Bij de doffers kan dit opgekrikt worden naar 2x per dag. Dit laatste is gezien de veelheid aan groepen die dagelijks trainen geen evidentie. Het is ook zo dat de oude duivinnen en de doffers geen lapvluchten krijgen tijdens de week. Vanwege het wekelijks ritme van wedstrijden is hier weinig tijd voor.
‘Golden Prince’-dynastie
Het mag duidelijk zijn dat er te Wevelgem heel bijzondere duiven onder de pannen huizen. Wanneer we naar hun afstamming kijken, dan zien we een duidelijk rode draad. Daarin zijn de nakomelingen van ‘Golden Prince’ een constante. Voor wie de ‘Golden Prince’ niet kent, deze virtuoos vloog in het jaar 2014 de titel van nationale asduif fond jaarlingen naar Wevelgem. Hiervoor topte hij met een 3de nationaal Brive, een 4de nationaal Tulle en een 14de nationaal Limoges. Op jonge leeftijd drukte ‘Golden Prince’ zijn stempel op de kolonie Clicque. Maar de stempel die hij nadien drukte, en drukt, op de duivensport is nog een stuk groter. Wanneer we kijken naar zijn nakomelingen dan zien we hem opduiken als grootvader bij:
1ste Nat. asduif fond jaarlingen 2017
1ste Nat. asduif grote halve fond oude duiven 2018
1ste Nat. asduif Allround oude duiven 2024
1ste Olympiadeduif cat. D (allround) 2024
1ste Nat. Souillac jaarlingen 2021
1ste Nat. Libourne oude duiven 2022
Hiermee focussen we enkel op de eerste plaatsen. Het lijstje zou nog veel langer worden wanneer we ook alle overige ereplaatsen ten berde brengen.
Pas op, ‘Golden Prince’ is niet de enige die zijn kweekkwaliteiten toont. Een andere topduif die een opvallend parcours kan voorleggen is ‘Golden King’, de 1ste nationale asduif fond jaarlingen in 2018. Zowel op eigen hok te Wevelgem als bij andere duivenliefhebbers scoren de nazaten van ‘Golden King’. We mogen met andere woorden zeggen dat de toekomst er bij Gino en familie bijzonder goed uitziet.
Op naar 2025
Momenteel geniet Gino samen met zijn gezin van het tussenseizoen. Genieten is misschien wel niet de juiste benaming, Gino reist heel de wereld rond om duivenliefhebbers te ontmoeten en de Belgische duivensport te promoten. Gelukkig kan hij in deze maanden rekenen op dochter Laura en zoon Jasper om de verzorging van de duiven verder te zetten. Hij is hen en in meervoud zijn hele gezin hier zeer dankbaar voor. Toch kijkt hij vooral uit naar het begin van het nieuwe seizoen. Terug volop kunnen focussen op zijn kolonie en deze naar fenomenale prestaties stuwen, daar ligt zijn hart. We kijken alvast uit naar het nieuwe seizoen 2025. Het zal er sneller zijn dan we denken!
Oude duiven: Bij de jonge duivinnen zorgden de uitstekende resultaten voor een nationale asduif. Maar ook de o.d. en jl. lieten zich niet onbetuigd. Getuige hiervan een reeks aan nationale topnoteringen. Brive Nat. jl.: 4de/ 3.491 duiven En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Aan de oorsprong van deze nationale topnoteringen liggen uiteraard collectieve prestaties. |
Jonge duiven: Orleans lokaal (1.074 d.): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 12, 13, 14, 27, 30... (18 pr. per 10-tal van 111) Orleans lokaal (1.017 d.) : 1, 4, 5, 16, 18, 25, 28, 39, 40... (22 pr. per 10-tal van 104) Bourges Prov. (5.074 d.) : 8, 10, 19, 25, 26, 41, 59, 109, 129... (25 pr. per 10-tal van 100) Pontoise Prov. (11.703 d.): 17, 90, 101, 110, 114... (14 pr. per 10-tal van 71) Pontoise Prov. (8.158 d.): 7, 9, 37, 71, 82, 88, 115, 116, 119, 120... (39 pr. per 10-tal van 112) Chateaudun Prov. (3.686 d.): 17, 35, 35, 37, 68, 121, 127... (8 pr. per 10-tal van 24) Vierzon Prov. (2.702 d.): 4, 10, 116, 121, 163... (8 pr. per 10-tal van 21) Fontenay Prov. (2.682 d.): 4, 43, 44, 48, 66, 74, 78, 81, 84... (22 pr. per 10-tal van 118) Clermont Prov. (5.212 d.): 8, 42, 146, 157, 269... (5 pr. per 10-tal van 10) Montoire Interprov. (4.702 d.): 1, 3, 25, 29, 50, 52, 62, 75... (22 pr. per10-tal van 149) Roye lokaal (946 d.): 8, 11, 16, 17, 21, 23, 24, 25, 27... (12 pr. per 10-tal van 31) Toury lokaal (784 d.): 5, 13, 16, 22, 37, 40... (6 pr. per 10-tal van 17) Chateauroux Prov. (3.020 d.): 1, 5, 6, 8, 10, 12, 13, 17, 18, 21, 33, 37, 41, 45, 48, 50, 53, 59, 64, 65... (57 pr. per 10-tal van 146) |
Auteur: