JAN VANERMEN - 1e Internat. Agen jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Gent – Het duivenseizoen is op volle kruissnelheid. Vorig weekend stond met Agen de tweede internationale vlucht van het seizoen op het programma. Het betekende meteen de eerste internationale vlucht van het jaar voor de jaarlingen. Vrijdag om 8:05 kregen 31.254 duiven de kans om de opperste glorie binnen te rijven. Een zondagswandeling werd het evenwel niet. De noordelijke winden en de ‘eerste warmte’ gaven deze editie extra pit.

Het duurde lang vooraleer de eerste toppers zich lieten klokken. Rond 19:30 bereikten de primussen hun thuishaven. Op dat moment kon iedere nog wachtende duivenkolonie de rekenmachine bovenhalen. 

Dat gebeurde ook te Gent, bij Jan Vanermen. ‘We moeten voor 20u11 klokken om de nationale overwinning binnen te halen,’ vertrouwde Jan zijn vrouw Ilona toe. Ilona kende het befaamde zinnetje al 30 jaar en had er weinig oren naar. Vermoedelijk geloofde op dat moment ook Jan zijn eigen woorden niet, want hij bleef gretig in de potten roeren aan het kookfornuis. Toen de elektronische klok piepte, bleef Jan nog altijd rustig. ‘Een van de thuisblijvers zal over de plaat gelopen hebben…’ suste hij zichzelf. Toch keek hij even op de klok. Dat was het moment waar een andere wereld startte te Gent. Jan verbleekte, kreeg hartkloppingen en ging in hypermodus. Ilona zat op de eerste rij en wist onmiddellijk dat een gigantische stunt zich ontrolde. In ijltempo haastte Jan zich naar het duivenhok om er zijn duivinnetje ‘Agena’ aan te treffen. Het was waar, het was echt waar!

B23-4030626 “Agena”B23-4030262 ‘Agena’

Heel snel werd duidelijk dat de nationale overwinning Jan niet meer kon ontsnappen. Later op de avond bleek ook de internationale overwinning een feit. ‘Agena’ had om 20u05’47” voor een ongelooflijke prestatie gezorgd. ‘Agena’ had de wereld van Jan en Ilona heel plots op zijn kop gezet. 
Wie is deze stuntduivin, wie is de internationale winnares bij de jaarlingen? Wel, het is een mooi rost duivinnetje eerder van het kleine type. Het voelt perfect gesloten en zeer mals wanneer we de spierkwaliteit taxeren. Verder zijn een goed geventileerde vleugel en een pientere blik twee opvallende kenmerken. Kortom het duivinnetje heeft alles wat nodig is om een topprestatie af te leveren. 
‘Agena’ heeft het van geen vreemden. Haar vader luistert naar de naam ‘Samson’. Deze doffer uit 2011 werd als ei aangekocht bij Freddy De Ketelaere. Het is een zoon van de ‘Rosten Barcelona’ of de bronzen vleugel op Barcelona in 2009. ‘Samson’ toonde zich een fantastisch kweker in zijn carrière. Met ‘Agena’ zet hij de spreekwoordelijke kers op de taart. De moeder van dit klein rost duivinnetje luistert naar de naam ‘Vifia’. Zij stamt af uit de toplijnen van Dirk en Cyriel Martens. ‘Vifia’ is een dochter van ‘Vincento’, zelf zoon van ‘Vince’ of de 3e nationaal Sint Vincent. ‘Vincento’ is trouwens ook de vader van ‘Narba’, de 3de nationaal Pau en 7de nationaal Narbonne. De moeder van ‘Vifia’ is ‘Fiksa’, moeder van de 17de nationaal Agen en de 5de provinciaal Narbonne. 

De aanpak

‘Agena’ vloog Jan Vanermen naar de geschiedenisboeken. Het betekende voor de Jan de 1e provinciale overwinning, de 1e nationale overwinning en de 1e internationale overwinning. Toch kan Jan al op een rijkgevulde carrière terugblikken. Elk jaar is de kolonie uit Gent een te duchten tegenstander. Zo piloteerde Jan in 2018 zijn kolonie naar de 3de plaats in de internationale zware
fondcompetitie van de Gouden Duif. Deze resultaten komen niet uit de lucht gevallen en zijn het resultaat van een uitgekiende aanpak. Deze start reeds bij de jonge duiven. Elk jaar worden een 80-tal telgen gekweekt. Dit zijn er een 20-tal meer dan vroeger door toedoen van de smullende roofvogels. De jonge duiven worden zo goed mogelijk geleerd tot en met de provinciale zware halve fond. De latere rondes doen het met enkel een aantal snelheidswedstrijden. De jonge duiven zitten trouwens allemaal op één hokje.

Bij de jaarlingen is er plaats voor ongeveer 45 duiven. Hier worden de geslachten van elkaar gescheiden en het systeem van de schuifdeur gehanteerd. Kweken voor het seizoen doen de jaarlingen niet. Het seizoen start bij voorkeur vanaf de eerste wedstrijd. Er wordt dan ook weinig rekening gehouden met de weersomstandigheden. Jan wil vooral de mand laten selecteren. Vanaf de zware halve fond gaan de jaarlingen om de 14 dagen in de mand. Dit jaar vlogen de duivinnen in de tussenweek wel een snelheidsvlucht. De doffers bleven in de tussenweek gewoon thuis. Op deze manier vinden de duiven bij thuiskomst altijd een partner op het hok. Een vaste partner is dat niet echt, want de duiven hebben geen vaste nestbakken en dus ook geen vaste partner. Dit is trouwens ook het systeem waarop de internationale overwinning werd binnengehaald. Jan maakt weinig compromissen met de jaarlingen. Agen staat sowieso op het programma, Narbonne komt erbij als de duiven nog goed in de pennen staan. Op deze manier gebeurt er een goede selectie richting hun verdere carrière. 
Vanaf dat de duiven twee jaar worden, krijgen ze wel een vaste partner en gaat het via een nestpositie naar de internationale wedstrijden. Op dit nesthok is maximaal plaats voor 8 doffers en 8 duivinnen. Het hok van de tweejaarse oriënteert zich hoofdzakelijk naar Pau en Marseille. Eenmaal de vliegduiven de leeftijd van 3 jaar bereiken, krijgen de oude duiven de combinatie Barcelona-Perpignan op hun boterham. Deze duiven zitten op een apart Barcelona-hokje. De meeste topduiven te Gent hebben na een rijkgevulde carrière driemaal van hok veranderd. 

De hokken van Jan Vanermen te Gent.De verzorging

Eenvoud siert! Dat is zowat de samenvatting als we naar het menu kijken dat de duiven te verorberen krijgen. Te Gent worden twee samengestelde mengelingen van bij dierenspeciaalzaak Vanderbauwhede gebruikt. Vooreerst is er de zuivering. Als tweede mengeling hebben we de sport- en kweekmengeling. 95% van de tijd wordt een van deze twee mengelingen gebruikt. Wanneer het richting zware fond gaat, krijgen de duiven de laatste dagen nog extra snoepzaad, pinda’s en eventueel een aanvullende sportmengeling. Qua ondersteunende producten kunnen we kort zijn, grit. De duiven krijgen zeker dagelijks vers grit en hier is Jan zeer kwistig mee. Andere producten worden zo goed als nooit gebruikt. Komen we aan bij het derde luik, de medische verzorging. Deze start standaard in oktober met een 10-daagse kuur tegen paratyfus, een week later gevolgd door een vaccinatie. De vliegduiven krijgen voor de start van het seizoen naast de verplichte vaccinaties nog een tweede vaccinatie tegen paratyfus. Op deze manier vatten de duiven de snelheids- en halve fondvluchten aan. Een week voor de start van de internationale vluchten worden de duiven vrijgemaakt van trichomonas en krijgen ze indien noodzakelijk een behandeling tegen de ‘kopziekte’. 

Agen 2024

Bij ons bezoek op zondag genieten Jan en Ilona duidelijk nog van hun eerste internationale overwinning. Je hebt het gevoel dat stilletjes aan alles beetje bij beetje begint door te dringen. Om een gerenommeerde titel binnen te halen, heb je in eerste instantie een toppertje als ‘Agena’ nodig. Ten tweede is topconditie de absolute sleutel tot succes. Jan was erin geslaagd dit realiseren op zijn twee hokjes jaarlingen. Het bewijs hiervan is de topuitslag. 
- Agen lokaal jaarlingen (323 duiven): 1, 6, 8, 10, 11, 15, 20, 23, 24, 25, 29, 30, 31... (18/36) en nationaal 7396 jaarse : 1, 113, 249, 259, 268, 337, 527, 586, 593, 601, 631, 639, 650 etc.
Lang tijd om bij alles stil te staan, krijgen ze niet te Gent. Met Barcelona dient zich namelijk de volgende topklassieker aan. Toch zijn we ervan overtuigd dat het besef van deze uniek prestatie stap bij stap zal duidelijk worden. Wij sluiten graag af met Jan en Ilona te feliciteren. Proficiat! Vanaf heden behoren jullie tot het kransje der internationale winnaars!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.